Kínában felerősödtek a kormány szigorú Covid-intézkedései elleni tiltakozások, és egyes tüntetők a kommunista párt vezetőit tartják felelősnek a kialakult helyzetért.
Zoom
Rendőri intézkedés tüntetők ellen Sanghajban (kép: BBC / Getty)
Több ezer tüntető vonult az utcára Sanghajban, ahol a BBC tudósítója látta, amint az embereket rendőrautókba terelték. A legutóbbi zavargások a távoli észak-nyugati Ürümcsi városában történt tüntetést követik, ahol a lezárási szabályokat hibáztatták, miután 10 ember meghalt egy toronyházban keletkezett tűzben.
Bár a kínai hatóságok tagadják, hogy a Covid-korlátozások okozták volna a haláleseteket, az ürümcsi tisztviselők pénteken késő este szokatlan módon bocsánatot kértek, és ígéretet tettek arra, hogy a korlátozások fokozatos megszüntetésével „helyreállítják a rendet”. A tüntetések és különösen a vezetést illető bírálatok szokatlan jelenségnek minősülnek Kínában, ahol a kormány és az elnök bárminemű közvetlen kritikája kemény büntetést vonhat maga után.
Elemzők szerint azonban úgy tűnik, hogy a kormány súlyosan alábecsülte a zéró-Covid koncepciójával szembeni növekvő elégedetlenséget, amely politika elválaszthatatlanul Hszi Csin-ping nevéhez kötődik. Az ország vezetője ráadásul nem rég tett ígéretet arra, hogy kitartanak a drasztikus intézkedések mellett.
Egy sanghaji tüntető a BBC-nek elmondta, hogy megdöbbent és izgalommal töltötte el, amikor meglátta az utcán demonstráló embereket és azt is hozzátette, hogy most tapasztalt először ilyen nagy méretű elégedetlenséget Kínában. Kijelentette, hogy a lezárások miatt „szomorúnak, dühösnek és reményvesztettnek” érzi magát, mivel nem tudta meglátogatni a rákkezelés alatt álló beteg édesanyját.
Egy demonstráló nő pedig arról beszélt, hogy amikor megkérdezték a rendőröket, hogy mit gondolnak a tüntetésekről, a válasz az volt, hogy „ugyanazt, amit te”. De – mondta – „ők viselik az egyenruhájukat, tehát a munkájukat végzik”.
Zoom
Virággal próbáltak emlékezni az ürumcsi tűz áldozatai előtt, de jelentős volt a rendőri készültség (kép: BBC / Getty)
Mások erőszakról számoltak be, egy tüntető az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy egyik barátját a helyszínen megverték a rendőrök, míg két másik tüntetőt paprikaspray-vel fújtak le.
Bár vasárnap reggelre a helyzet a környéken enyhült, a BBC tudósítója a tüntetés helyszínén fokozott rendőri jelenlétet észlelt, több tucatnyi rendőr, biztonsági őr és civil ruhás nyomozó volt az utcákon.
Nem csak Sanghajban voltak tüntetések, fotók és videók jelentek meg az interneten, amelyeken diákok virrasztanak az ürümcsi tűz áldozataiért, és tiltakozó megmozdulásokat tartanak a pekingi és a nankingi egyetemeken. Az egyik fővárosi egyetemen szervezett tüntetésen több százan vettek részt – mondta egy diák az AFP hírügynökségnek. A csoport üres papírlapokat tartott a magasba – így dacolnak az állami cenzúrával szemben –, és filmfelvételek készültek arról, ahogy a szabadságot és a demokráciát támogató dalokat énekeltek.
A tüntetésekről készült videókat nehéz független forrásból ellenőrizni, de sokukon a kormányt és annak vezetőjét szokatlanul nyíltan kritizálják.
(HVG - BBC nyomán)