Észak-koreai hackercsoportot gyanúsítanak az észtországi hatóságok több mint 100 millió dollár értékű kriptovaluta eltulajdonításával. Az ügyben az észt rendőrség nyomoz - közölték szerdán.
Az Elliptic kriptoelemző cég azt állítja, hogy több mint 100 millió dollár értékben lopta el az Atomic Wallet kriptovaluta-platform több ezer felhasználójának kriptovalutáját a Lazarus nevű hírhedt észak-koreai hackercsoport.
A cég közleménye szerint mintegy 5500 digitális pénztárcát ürítettek ki a támadók, akiknek - ismereteik szerint - közük van a Lazarushoz. A csoportot gyanúsították a múltban egy másik támadással, amelynek során szintén 100 millió dollár értékű kriptovalutának veszett nyoma.
Az észt bűnügyi rendőrség szóvivője egyelőre csupán annyit közölt, hogy napok óta nyomoznak az ügyben, részleteket nem árult el. Kaarel Kallas szerint a nyomozás még a kezdeti szakaszban van, és nem szeretnék kommentálni a történteket. Az FBI, amely a múltban már nyomozott a Lazarus tevékenysége után, ugyancsak elhárította a kommentálás lehetőségét.
A Tallinni központú Atomic Wallet (Atomtárca) szolgáltatás azt ígéri felhasználóinak, hogy a különböző hackertámadásoknak már többször áldozatul esett kriptovaluta-tőzsdéknél magasabb szintű biztonságot nyújt a kriptovalutával kereskedőknek.
"Az Atomtárca teljesen védett" - olvasható továbbra is a szolgáltatás webhelyén. A szolgáltató ugyanakkor korábban már elismerte a hackertámadás tényét, és közölte, hogy megbízott egy Chainalysis nevű céget az ügy felderítésével, illetve a pénz visszaszerzésével.
Az ENSZ adatai szerint 2022-ben minden eddiginél nagyobb összegű kriptovagyonra tettek szert észak-koreai hackerek. Megfigyelők szerint a pénzt Phenjan atomprogramjára fordítják.
(MTI)