Szlovákia új vezetője, Robert Fico a közelmúltbeli választási kampány során azzal "borzolta a kedélyeket", hogy figyelmeztetett: nem fog "még egy golyót sem küldeni" küldeni Ukrajna segítségére az orosz invázió elhárításában.
Zoom
Fotó: Genya Savilov / AFP / Getty Images
A Politico cikke szerint Fico Ukrajna iránti ellenszenvének van egy nagyon személyes oka is.
Mindez 2009-ig nyúlik vissza, amikor Fico miniszterelnök volt. Az év január 7-én az Oroszország és Ukrajna között a földgáz miatt régóta húzódó vita elmérgesedett, és az orosz gáz áramlása Ukrajnán keresztül az uniós országokba leállt, ez pedig a tél közepén válságot jelentett Szlovákia számára.
Az áramszünet napi 100 millió eurójába került a szlovák gazdaságnak, mivel a gyárak kénytelenek voltak leállni. A kétségbeesett Fico felhívta Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnököt és Julija Timosenko ukrán miniszterelnököt is, hogy indítsák újra a gázszolgáltatást.
"Timosenko 20 percig szidta Ficót"
Január 14-én kora reggel Kijevben landolt a Fico vezette szlovák küldöttség, hogy találkozzon az ukrán kormánnyal. Az ukránok megvárakoztatták őket, majd még tovább várakoztatták. Három órával az érkezés után a szlovákokat bevezették a találkozóra, amelyen meglepetésükre a sajtó képviselői is részt vettek. A kamerák előtt Timosenko 20 percig szidta Ficót, amiért Moszkva oldalára állt a gázvitában.
– Ez egy abszolút kellemetlen helyzet volt. Fico vörös volt a dühtől. Katasztrófa volt. Megalázták – mondta egy magas rangú szlovák tisztviselő, aki szemtanúja volt a 2009-es eseményeknek. A szlovákok ezután Moszkvába repültek, ahol Putyin a Kreml pazar Szent György-termében tartott díszes ünnepségen fogadta őket.
– Ezután [Fico] nyíltan ukránellenes álláspontot kezdett képviselni. Fico szerint nem kell támogatnunk az ukránokat, Ukrajnának nincs szüksége ránk. Ez személyes ügy – nyilatkozta a lap szerint Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság vezető munkatársa.
(Politico - Mandiner nyomán)