Mohamed Muiz elnök politikai közössége, a Népi Nemzeti Kongresszus kormánypárt (PNC) jelentős fölénnyel megnyerte a Maldív-szigeteken vasárnap tartott parlamenti választást - jelentette a választási bizottság és a média.
Az előzetes eredményekről kiadott tájékoztatás szerint Muiz pártja a 93 tagú parlamentben 65 képviselői helyet szerzett, míg a törvényhozásban korábban többséggel rendelkező ellenzéki Maldív Demokrata Párt összesen 12 mandátumot kapott.
Több mint 207 ezer választópolgár járult az urnákhoz vasárnap, ami 70 százalékot meghaladó részvételt jelent. A korábbi 87-ről 93 fősre bővített törvényhozás helyeiért összesen 326 jelölt versengett.
A voksolásnak geopolitikai tétje is volt a hagyományosan India-barát Maldív-szigeteken, amelynek hivatalban lévő elnöke inkább Kínához közeledne.
A tavaly megválasztott Muiz azt ígérte, hogy véget vet az ország "India az első" mottóval folytatott külpolitikájának, majd kormánya novemberben felszólította Újdelhit, vonja ki katonáit az országból. Malé 2023 márciusában katonai segítségnyújtásról kötött megállapodást Pekinggel, ami tovább növelte a feszültséget a szigetország és India között.
(MTI)