Már Gáza külvárosában irtják a lakosságot az izraeli mészárosok, az Al-Dzsazíra híradója bemutat néhány mindennapinak számító jelenetet.
Az elsőként mutatott palesztin férfinak egyetlen családtagja sem maradt életben. Rögtön utána a lányának maradványait mutatják, szétroncsolt fejjel.
Egy másik szobában egy asszony holtteste van, aki negyedik gyermekével volt várandós, mikor meggyilkolták.
 


A következőként képernyőre kerülő férfi szintén elvesztette valamennyi családtagját. Az egész családom meghalt: az anyám, az apám, a feleségem, a fiam, a testvéreim és az ő gyermekeik, meghaltak az unokatestvéreim is – mondja. Utána egy ház maradványait láthatjuk, és egy anya meséli, hogy délben még életben volt a lánya.
A kórházak kifogytak tartalékaikból és a helyből egyaránt. A Gázai övezetet pedig tovább lövik.
Korábban írtuk: Az izraeli miniszterelnök hallani sem akar tűzszünetről mindaddig, amíg nincs biztosíték arra, hogy a palesztinok többé nem tudnak visszalőni, bármit is műveljenek velük. Közben izraeli harckocsik bevonultak Hán-Júniszba. A gázai offenzívában eddig mindössze négy izraeli katona vesztette életét, ám ehhez képest sok, körülbelül negyven a sebesült.
Egy emberként helyeslik a mészárlást az izraeliek, miközben élik normális életüket és kirándulgatnak

Szemtanúk közlése szerint a helikopterek által támogatott harckocsik tüzet nyitottak a Gázai övezet déli részén fekvő városban. A Hamasz és más csoportok golyózáporral fogadták az izraeli páncélos harcjárműveket.



Ugyancsak szemtanúk és palesztin orvosok beszámolója szerint kedden hajnalban egy izraeli harckocsilövedék hat palesztin fegyverest ölt meg Deir al-Balah városban, közülük négyen a Hamász, ketten az Iszlám Dzsihád tagjai voltak. Dzsabalíja városban négy palesztin sebesült meg egy izraeli légicsapásban.

Olmert biztosítékot akar
Ehud Olmert, aki hétfőn Jeruzsálemben tárgyalt Nicolas Sarkozy francia államfővel, leszögezte, hogy nem egyszerűen le kell állítani a Hamasz rakétatámadásait, hanem azt kell elérni, hogy a mozgalom ne is legyen képes rakéták kilövésére.



"Nem tudunk elfogadni egy olyan kompromisszumot, amely lehetővé teszi a Hamasznak, hogy két hónap múlva ismét izraeli városokat lőjön" - hangsúlyozta Olmert.



"A Gázai övezet ellen indított katonai műveleteknek nem célja a Hamasz-kormányzat megdöntése, bár Izrael ezt is meg tudná tenni" - állította, de valamiért nem tudunk hinni neki, főleg hogy hazánkban állomásozó alakulatai erőszakos terrorista hatalomátvételnek nevezik azt, hogy a Hamasz megnyerte a szabad és demokratikus választást.



Az izraeli kormányfő "valamiért" nem támogatja azt sem, hogy a Biztonsági Tanács határozatban foglaljon állást.



Álláspontja szerint hatékonyabbak lehetnek azok a regionális kezdeményezések, amelyeket az Egyesült Államok kezdeményezett. Nyilván mert ugyanazok irányítják Washingtont, akik Tel-Avivot.



A közel-keleti villámkörúton tartózkodó Sarkozy az izraeli és a palesztin vezetőket arról győzködte, hogy egyezzenek bele egy "néhány napos humanitárius tűzszünetbe".



Több mint 550 áldozat
Izrael december 27-én indított légicsapás-sorozatot gázai övezeti célpontok ellen, majd nyolc nappal később megkezdte a szárazföldi hadműveletet is.



Gázai egészségügyi források közlése szerint több mint 550 palesztin vesztette életét, köztük kétszáz polgári személy, további mintegy 2500-an pedig megsebesültek. Az ENSZ becslése szerint legalább 500 palesztin halt meg, és az áldozatok 25 százaléka civil volt.



Az izraeli hadsereg eddig négy katonájának elvesztését és hetvenkilenc megsebesülését ismerte el hivatalosan.











Korábban írtuk: Gáza: 3 zsidó terroristának meszeltek, 39 sebesült, köztük az elithadosztály ezredese - baráti tűz?
Hétfőn 39 Gázában vérengző zsidó terrorista vált harcképtelenné, ebből 36 megsebesült, míg 3 meghalt. Mi több, az egyik sebesült maga az elitnek tartott Golani hadosztály egyik parancsnoka, egy ezredes (a Golani egyébként 2006-ban nagy veszteségeket szenvedett, amikor Libanonra támadtak, ám a Hezbollah jól kiképzett harcosaival kerültek szembe). A legutolsó izraeli verzió szerint egy tankjuk tévedésből lőtt egy házba, ahol a Golani egyenruhás gyerekgyilkosai kerestek fedezéket a Hamasz aknavetőtüze elől. Szerintük ekkor esett el 3 zsidó, miközben 24 (más adatok szerint 27 vagy 28) másik megsebesült. Más, illetve korábbi izraeli sajtóforrásokból ellenben az derül ki, hogy a gigantikus túlerőnek még mindig ellenálló Hamasz lőtte ki a megszállókat egy jól célzott aknalövedékkel.
További harcokban 12 fegyveres zsidó sebesült meg, miközben izraeli katonai adatok szerint 100 palesztin ellenállót öltek meg (de pl. a Haarec izraeli napilap angol nyelvű oldala szerint e meggyilkolt őslakosok közt rengeteg a civil) és 80 palesztin honvédőt (és-vagy civilt, különböző források szerint) foglyul ejtettek. A betolakodók a nap folyamán megöltek egy terhes arab nőt és négy gyermekét, továbbá két családot összesen 10 gyermekkel.
A Hamasz a zsidó betörés ellenére még a tegnapi napon is képes volt 30-40 minirakétát kilőni a népirtókra, némi sebesülést és pánikot okozva több zsidók által megszállt palesztinai településen.
A "demokratikus" (valójában nyíltan faji törvényeket alkalmazó) Izrael továbbra sem enged be egyetlen külföldi újságírót sem Gázába, még az amerikaiakban sem bíznak, mindez önmagában elárulja valódi természetüket.
Egy norvég orvos, Mads Gilbert, aki Gáza legnagyobb kórházában dolgozik, a BBC-nek telefonon elmondta, hogy tömegével halnak meg a palesztinok az intézményben is, mert nem tudják már őket ellátni. Cáfolta a zsidók hazugságát, miszerint ők nem bántják a civileket. Gilbert doktor szavai szerint mindössze 2 azaz kettő Hamasz-harcost látott eddig a több száz kórházi sebesült között.
(Kuruc.info - Hírügynökségek - BBC -  Haarec - Ynetnews - MTI nyomán
Képek: BBC - Al-Dzsazíra - AFP -  CNN - FN)
Kapcsolódó képgalériák: