Teljes átláthatóságot és gyors magyarázatot követel a német kancellár a Volkswagen (VW) autógyártól, amely elismerte, hogy csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően. Angela Merkel keddi berlini sajtóértekezletén azt is elmondta, hogy Alexander Dobrindt közlekedési miniszter szoros kapcsolatban áll az autógyártó csoporttal, és már hétfőn tárgyalt Martin Winterkorn vezérigazgatóval. "Helyesnek találom, hogy a közlekedési miniszter a Szövetségi Közúti Közlekedési Hatósággal (KBA) közösen folytatja a szükséges tárgyalásokat. Ez az egyetlen módja az átláthatóság megteremtésének. Így véleményem szerint ebben az ügyben minden szükséges intézkedést megtettek" - mondta Merkel.
Az Európai Bizottság korainak találja, hogy azonnali felügyeleti intézkedéseket kezdeményezzen Európában az ügyben, ahogyan azt is, hogy vizsgálják, érintettek-e Európában eladott járművek is - mondta Lucia Caudet szóvivő, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság nagyon komolyan kezeli az ügyet. "A dolog végére fogunk járni... A fogyasztók és a környezetünk érdekében biztosnak kell lennünk abban, hogy az autóipar tiszteletben tartja a károsanyag-kibocsátás határait" - húzta alá a szóvivő. A tagállamok illetékes hatóságai felelősek az engedélyek jóváhagyásáért és a határértékek betartatásáért - mondta Lucia Caudet hozzátéve, hogy az EU hamarosan összehívja az unió nemzeti hatóságait ez ügyben.
A Tagesspiegel című német újság névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a VW felügyelőbizottsága (fb) pénteken meneszti Martin Winterkornt és helyére Matthias Müllert, a Porsche vezérigazgatóját nevezi ki. A 68 éves Winterkorn számára a pénteki fb-ülésnek eredetileg, még a botrány kirobbanása előtt az lett volna a tétje, hogy meghosszabbítják-e vagy sem vezérigazgatói megbízatását. A bizottság legbefolyásosabb tagjai már szerdán összeülnek a vállalat wolfsburgi székházában, hogy meghallgassák Winterkornt.
Zoom
Egyelőre nincs itt a vég, de komoly a baj
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) pénteken azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt.
78 éves történetének legnagyobb botrányába keveredő német vállalat kedden profitfigyelmeztetést adott ki. Közölte, hogy 6,5 milliárd eurót különít el harmadik negyedéves eredményének terhére az üggyel kapcsolatos költségek fedezésére. Jelezte, hogy ez az összeg növekedhet, miután az EA 189 típusú motorral üzemelő mintegy 11 millió jármű esetében "jelentős eltérést" tapasztaltak a tesztüzemmódban és a közúti közlekedés során ténylegesen kibocsátott káros anyagok értékei között.
A Volkswagen részvényei kedd délután öt órakor 107,25 eurón forogtak a frankfurti tőzsdén, 18,87 százalékkal a hétfői 132,20 eurós és közel 34 százalékkal a pénteki 162,40 eurós záróértékük alatt. A botrány szele megcsapta a többi nagy európai autógyártót is, így a Mercedeseket gyártó Daimler árfolyama 7,16 százalékkal, 66,15 euóra, a BMW-é pedig 6,22 százalékkal, 79,15 euróra esett. A két nagy francia autógyártó cég közül a Peugeot árfolyama 8,79 százalékkal, 13,86 euróra, a Renault-é pedig 6,81, százalékkal 66,77 euróra, míg a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Milánóban jegyzett részvényeinek árfolyama 5,70 százalékkal, 11,99 euróra csökkent. A Volkswagen-csoport tavaly egész évben 10,1 millió autót értékesített világszerte, tiszta nyeresége pedig 10,8 milliárd eurót tett ki.
Valójában anyyira nem lepődtek meg a döntéshozók
A német kormány és az Európai Bizottság is régóta tudja, hogy az autógyártók rendelkeznek a károsanyag-kibocsátás manipulációjára szolgáló technológiával, és alkalmazzák is azt - írta kedden online kiadásában a Die Welt.
A német lap szerint a közlekedési minisztérium az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag) frakciójának írásbeli kérdésére adott, július 28-i keltezésű válaszában azt írta: egyetértenek az Európai Bizottsággal abban, hogy még nem sikerült teljes mértékben megvalósítani a károsanyag-kibocsátási értékek manipulációjára szolgáló berendezések alkalmazásának kiküszöbölését célzó koncepciót.
Ez magyarul azt jelenti, a tárca előtt ismert, hogy létezik a szakmában ciklusfelismerőnek nevezett technológia, amelynek segítségével csökkenthető a kocsik károsanyag-kibocsátása a környezetvédelmi teszteken, és az autógyártók élnek is ezzel a lehetőséggel.
A minisztérium válaszában az is olvasható, hogy a kormány támogatja az uniós előírások rendszerének továbbfejlesztését, különösen azokat a szabályalkotási törekvéseket, amelyek a gépjárművek "tényleges kibocsátásának" további csökkentésére irányulnak.
Ez pedig azt jelenti: a kormány pontosan tudja, hogy eddig nem sikerült megoldást találni a manipuláció felismerésére, és arra, hogy a gyártók ne csaljanak.
A Zöldek írásbeli kérdése nem meghatározott cégre vagy motortípusra vonatkozott, hanem az autóiparral összefüggésben felmerült több különböző problémára, köztük arra a technológiára, amelynek révén automatikusan csökken egy kocsi károsanyag-kibocsátása a vizsgálatokon.
A Volkswagen ellen éppen egy ilyen eljárás alkalmazása miatt indult eljárás az Egyesült Államokban. A környezetvédelmi hatóság (EPA) azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Ezek a típusok közúton a megengedettet akár 40-szer meghaladó mértékben bocsátanak ki nitrogén oxidokat.
Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében az előírásokat megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt.
Vizsgálódnak a franciák is
Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy kiterjedő vizsgálatot indított annak kapcsán, hogy kiderült, a Volkswagen (VW) autógyár csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően.
A miniszter a közlemény szerint azt kérte a francia autógyáraktól, hogy "győződjenek meg arról, hogy nem voltak ilyen gyakorlatok Franciaországban".
"Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségéhez (EPA) fordultam, hogy elkérjem azokat a megalapozott bizonyítékokat, amelyekkel felmérhető a csalás természete, és azokat az eszközöket, amelyekkel ezt észlelték" - írta a miniszter.
Ségolene Royal felkért egy, a francia állam által az Európai Bizottság számára megjelölt, tesztelésekre kijelölt céget, az UTAC-ot, hogy a csalási mechanizmusok megértése érdekében vegye fel a kapcsolatot az amerikai ügynökséggel, és tegyen javaslatokat az illetékes francia szerveknek.
Az EPA pénteken azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A Volkswagen kedd délelőtt közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy az európai piacon eladott, EU-6 dízelmotorral felszerelt új gépkocsik mindenben megfelelnek az előírásoknak, és a beépített szoftver semmilyen adatot sem befolyásol. "Diszkrepanciák" lehetnek az EA 189 típusú motorral üzemelő járművekkel, amelyekből világszerte 11 millió fut - áll a közleményben.
Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt. Vizsgálat folyik Olaszországban és Németországban is, Dél-Korea szintén teszteléseket jelentett be.
Járványként terjednek a piacon a botrány hatásai
Meredeken romlottak kedden a Volkswagen német járműgyártó csoport adóskockázati mérőszámai a londoni piacon a cég amerikai részlegénél kirobbant, súlyos pénzbírságokkal és veszteségekkel fenyegető csalási botrány hatására.
Az ügynek máris érezhető a piaci járványhatása, a kockázati mutatók gyengülése ugyanis kezd átterjedni más nagy német gyártókra is.
A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a keddi londoni kereskedést összefoglaló elemzésében kimutatta, hogy a VW CDS-tranzakcióinak díjszabása - vagyis a cég törlesztési csődkockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek középárfolyama - a nap folyamán megközelítette a 210 bázispontot.
Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen irányadó ötéves kötvényeinek CDS-kontraktusai a hét első két kereskedési napján a múlt heti zárásnak csaknem a háromszorosára drágultak, a vállalat CDS-középárfolyama pénteken ugyanis 75 bázisponton zárt Londonban.
A keddre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves VW-kötvényre jelenleg csaknem 210 ezer eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon a pénteki zárásban e lejáratra mért 75 ezer eurós kockázati díj helyett.
A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a Volkswagen CDS-mutatója a 2009-es pénzügyi válság óta most először haladta meg a 200 bázispontot. Hozzáteszik: a sors iróniája, hogy a Volkswagen is 2099-ben kezdte árulni az amerikai piacon azon dízelmotorral szerelt járműveit, amelyek a károsanyag-kibocsátási tesztekkel kapcsolatban most kirobbant csalási botrány középpontjában állnak.
A súlyos botrányt a VW kötvényárfolyamai is megszenvedték. A Markit kimutatása szerint a Volkswagen 2020. januári lejáratú adósságpapírjának hozama a keddi londoni kereskedésben 1,37 százalékon tetőzött; ez hatalmas, 50 bázispontos ugrás a múlt heti utolsó záróhoz képest. A VW vállalati kötvényeivel a nyáron még 0,60 százalék körüli hozamokon kereskedtek.
Ráadásul az ügy piaci hatásai immár járványszerűen terjednek.
A Markit kedd esti adatai szerint a BMW és a Daimler CDS-kontraktusainak díjszabásai is meredeken megugrottak, és egyaránt meghaladták a 100 bázispontot az elmúlt időszakra jellemző 60-70 bázispontos jegyzések után. A cég szerint ez háromévi CDS-árfolyamcsúcs e két járműgyártó csoport esetében.
(MTI)
Korábban írtuk: A Volkswagen-konszern (VW) részvényei kedden is folytatták mélyrepülésüket és immár második nap vesztettek 20 százalékot értékükből. A VW vezetése bejelentette: 6,5 milliárd eurót különít el annak a botránynak a rendezésére, amely mintegy 11 millió járművét érinti világszerte. Német sajtóértesülések szerint menesztenék a konszern vezérét, de a cég ezt egyelőre cáfolta.
A VW részvényárfolyamok immár második napja tartó zuhanása is azt jelzi, hogy az elemzők keveslik azt a 6,5 milliárd eurót, amit a konszern kárrendezésre a harmadik negyedévben félretett. A szakértők abban viszont egyetértenek, hogy a cég dízelmotorainak vezérlésébe beépített program, amely megtévesztette a környezetvédelmi szabványok ellenőrzését, a VW 78 éves történetének legnagyobb botránya, amely megrengeti a bizalmat az egész német autóipar iránt. A VW megingása annál is inkább sajnálatos, mert a cég a világ vezető autógyártójává nőtte ki magát az utóbbi években, amely tavaly már több mint 10 millió kocsit adott el. A konszern becslései szerint a szoftvercsalással érintett járműveinek száma viszont meghaladja a 11 milliót világszerte.
A német sajtó egyértelműen a cég vezetését vádolja azért a csalásért, amelyre az amerikai hatóságok jöttek rá, de mostanra már a világ szinte minden környezetvédelmi hatóságának fókuszába került. A Tagesspiegel értesülései szerint Martin Winterkorn vezérigazgatót leváltják és a helyébe Matthias Müller, a Porsche vezére lép. A VW szóvivője egyelőre ezt cáfolta. Winterkorn 2007-ben vette át a cég vezetését és azóta a világ élvonalába kormányozta a konszernt, a járművek olyan széles skálájának a gyártását honosítva meg, amely a takarékoskodóknak szánt Skodáktól és Seatoktól a középosztály kényelmes Audijain át a Porsche és a Lamborghini luxusautóiig terjed.
A VW az amerikai piac meghódítására indított reklámkampányában éveken át fényezte „tiszta dízelmotorjait”, ami most visszaütött. A washingtoni hatóságok becslései szerint a VW legalább 18 milliárd dolláros bírságra számíthat a tengerentúlon, de könnyen lehet, hogy a világ számos országának a hatóságai is csatlakozni akarnak majd az amerikaiakhoz. Az Európai Bizottság egyelőre csak annyit közölt: szoros kapcsolatban vannak a VW konszernnel, de még nem tudják megmondani, hogy szükség lesz-e újabb vizsgálatokra a német autókat illetően.
(Profit7 nyomán)