Közel félmillió autót kell visszahívnia a Volkswagennek, miután kiderült, hogy a német autógyár olyan szoftverrel szerelte fel négyhengeres Volkswagen és Audi dízeljárműveit, amelyek csak a környezetvédelmi ellenőrzések során produkálnak megfelelő eredményt, a hétköznapokban viszont a megengedettnél akár negyvenszer több káros anyagot eregetnek a levegőbe - írja a hvg.hu.
„A szoftverek a normál üzemmódban kiiktatják a károsanyag-kibocsátást korlátozó rendszereket , s csak akkor kapcsolják be őket, ha az autón éppen ellenőrzik a légszennyezési adatokat. Többet vártunk volna a Volkswagentől: a kibocsátási értékek túllépése törvénytelen, és egyben fenyegeti az emberek egészségét is” – idézte a The Guardian című brit napilap az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA illetékesét, Cynthia Gilest.
Az EPA szerint a Volkwagen 2008 óta hamisítja meg az adatokat, s 482 ezer kocsit szerelt fel csaló szoftverrel. A Volkswagen komoly büntetés elé néz: nem elég, hogy a visszahívott autókból a cég költségére ki kell iktatni a csalárd programokat, az autógyárat autónként 37500 dolláros büntetésre is ítélhetik. Ez pedig azt jelenti, hogy a német óriás 18 milliárdot fizethet az amerikai hatóságoknak.
A csaló szoftver létét a West Virginia Egyetem mérnökei fedezték fel. A The Guardian szerint a trükközés tényét nem hivatalosan a Volkswagen is elismerte, azonban a cég hivatalosan egyelőre nem kommentálta az ügyet.