A tavaly augusztusban fellőtt Falcon 9-es rakéta mintegy három órán át tartó foltot okozott az ionoszféra plazmájában. A lyuk kiterjedése majdnem elérte az ezer kilométert.
A szakemberek tavaly nyáron megbizonyosodhattak arról, hogy a felbocsátott rakéták nemcsak körkörös lökéshullámokat képesek kiváltani a légkörben. A SpaceX által 2017 augusztusában fellőtt Falcon 9-es rakéta hatása a szokásosnál könnyebb rakománya miatt tartott több órán át. A felbocsátást követően három órán át gigantikus lyuk tátongott az ionoszférában.
A legtöbb rakéta ívelt pályán halad annak érdekében, hogy csökkentse a gravitációs hatást és a súrlódást. Azonban mivel a Formosat-5 súlya nem érte el a fél tonnát sem, ezért majdnem függőlegesen tudott haladni, így a becsapódása a légkörben már-már felért egy elektromos viharral.
Bár a tavaly nyári rakétakilövés nem okozott fennakadásokat a felszínen, az űripari cégeknek azonban érdemes lesz a jövőben odafigyelniük arra, hogy miként bocsátják fel rakétáikat. A szakértők szerint egy-egy erőteljesebb indítás összezavarhatja a jeladókat, és problémákat okozhat mind a kommunikációban, mind a közlekedésben.
(Híradó - Engadget.com)