"Roma napot ünnepeltek a világhírű freskófaluban, Bódvalenkén pénteken. A szlovák határhoz közeli kétszáz lelkes, főként cigányok lakta település élete 2009-ben vett gyökeres fordulatot azzal, hogy útjára indította projektjét a korábban tolmácsként dolgozó Pásztor Eszter" - írja a Népszabadság. Az alábbiakban kiderül, miben áll a "gyökeres fordulat", és mennyi haszna volt a "projektnek" (akárcsak az összes többinek).
A program célja, hogy szabadtéri kiállítással "bontsa a többségi társadalom előítéleteit", ugyanakkor fellendítse a falusi turizmust. Így aztán a településre "magyar származású, illetve külföldi roma festőművészeket" hívtak meg, akik a házak falára képeket festettek - magyarázza a lap.
S hogy volt-e ennek valami haszna?
"Ám hiába a látványosság, a freskófalunak egyelőre nem sikerült kitörnie a szegénységből" - tudjuk meg. (Ez volna tehát a gyökeres fordulat.)
– Három egyetem öt tanszékéről segítettek nekünk pályázatokat írni, valamiért mégsem nyertünk – mondja el Pásztor Eszter. (Működésben a projekt.)
Kiderül, hogy nincs se étterem, se szálláshely a faluban - és csodálkoznak, miért nem indul be a turizmus (arról nem is beszélve, hogy néhány rózsadombi liberálison kívül, aki azért látogatna oda, hogy életében először ne csak a tévében lásson cigányt, normális ember be nem tenné a lábát egy szinte csak cigányok által lakott faluba, inkább örülne, hogy szabadulhat tőlük legalább a szabadsága idejére).
Fény derül közben egy újabb "rasszista jelenségre" is a projekt eredményessége témakörben:
– Az állami Start munkaprogramra beadott kisállat-tenyésztési pályázatunkat azzal utasította el a munkaügyi központ, hogy "a cigányok úgyis megennék az állatokat" – panaszkodik szegény Eszter, aki nem érti, mire alapozhatták ezt a véleményüket... Mert hogy esetleg tapasztalatra, az eszébe sem jutna (pedig ez történt pl. Borsodban is, és valószínűsíthetően mindenhol).
És hát azt sem értik, miért nem indul be a turizmus (azon kívül, ugye, hogy putrikban szállásolnák el a turistákat, és talán döghúst adnának nekik ebédre, hiszen se étterem, se szálláshely a faluban), holott a "roma festményeken" kívül ilyen látványosságok is várják az antirasszista turistákat:
Zoom
Az eredeti képaláírás a Nol.hu-ról: Helyi fiatalok pózolnak egy ház ablakában a nemzetközi roma napon Bódvalenkén 2013. április 5-én
Nos, kedvet kapott már a kedves olvasó az idegenforgalom tevékeny fellendítésére?
(Kuruc.info)
Frissítés: A www.bodvalenke.eu oldalon találtunk néhány további képet - igazi turistacsalogató mindegyik, nem is értjük, miért nem özönlik el a falut az emberek: