Frissítés: itt a teljes változat:
A Történelmi Animációs Egyesület július 22-én mutatja be a Nándorfehérvár 1456-os ostromáról szóló, közel félórás animációs filmet. Az egyesület a mohácsi csatát felelevenítő animációs film készítése óta tovább fejlesztette alternatív animációs technikáját.
Továbbra is a Total War számítógépes játékok programja képezi az animáció alapját, de már nem korlátozza a képi világot. Az alkotók elkészítették a Duna-Száva torkolatvidék virtuális terepasztalát, rekonstruálták és történelmi hűséggel felépítették a várat, a török tábort, az ostromműveket, a török hajózárat a Dunán. A néző valóban átláthatja a teret és az eseményeket anélkül, hogy a klasszikus kétdimenziós térképes animációkat használni kellene.
A film olyan eseményeket is bemutat, melyek független animációs munkákat igényelnek. Így omlanak le a vár falai, a flották véres közelharcban küzdenek, a királyi tanácsban, a szultán táborában tanácskoznak a fővezérek. A film nagy szerepet szán Kapisztrán János szerzetesnek is, aki a keresztesekkel győzelemmé változtatta a sikeres védekezést, és emléket állít Dugovics Titusznak is.
(Múlt-kor nyomán)