A "meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű" (LMBT) közösség tagjainak több mint 40 százaléka érzi úgy, hogy diszkriminálják - olvasható az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségének csütörtökön közzétett jelentésében.
Zoom
Illusztráció: két lengyel homokos, akik Portugáliában "házasodtak össze", maszkot oszt Gdanskban (fotó: Jakub Kwiecinski és David Mycek / Reuters)
Az ügynökség egy nagyszabású felmérésén alapuló jelentése szerint az eredmények azt mutatják, hogy az utolsó, 2012-es ugyanilyen jellegű felmérés óta "a hátrányos megkülönböztetés különösen a transznemű személyek irányába nőtt". Emellett, a felmérés válaszadóinak egyötöde érzi úgy, hogy munkahelyén negatív előítéletbe ütközik. A "transzszexuálisok" esetében a munkahelyi hátrányos megkülönböztetés 22 százalékkal nőtt 2012 óta.
A jelentésből az is kiderül, hogy minden ötödik "transznemű és interszexuális embert" ért fizikai vagy szexuális támadás, és ez az arány kétszer annyi, mint a "más szexuális kisebbségi csoportokat" ért atrocitások.
A beszámoló arra is rávilágít, hogy csak a megkérdezettek 30 százaléka gondolja úgy, hogy általában véve csökkent a feléjük irányuló türelmetlenség.
Michel O'Flaherty az FRA igazgatója szerint "nagyon kevés előrelépés történt a LMBT közösség tagjainak jogegyenlősége irányában, továbbá jogaik, munkavállalási nehézségeik, egészségügyi diszkriminációjuk a koronavírus-járvány alatt tovább nőtt".
Az ügynökség felmérésébe 140 ezer embert vontak be, az EU 27 tagállamára, valamint az Egyesült Királyságra, Szerbiára és Észak-Macedóniára terjedt ki.
Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric pénteki sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy az európai országoknak többet kell tenniük az "LMBTI közösség" tagjainak jogérvényesüléséért, különösen a járvány időszakában.
"A válság mélyítette a szexuális kisebbségek jogegyenlőtlenségeit. Különösen az LMBTI közösség fiataljait, akik amúgy is megbélyegzettek, most még inkább fenyegeti a gyűlöletbeszéd és az erőszak" - hívta fel a figyelmet a rendkívül hasznos strassburgi székhelyű testület főtitkára.
Pejcinovic Buric szerint a társadalmi távolságtartás különösen nehéz lehet azon fiatalok számára, akiket családja elutasított, vagy akik "még nem vállalták fel másságukat, és ezért lelki megpróbáltatásokon mennek keresztül". A korlátozó intézkedések miatt sok fiatal nem kaphat támogatást az őket segítő civil szervezetektől.
A főtitkár felkérte továbbá a kormányokat és az Európa Tanács tagállamainak illetékes civil szervezeteit, hogy tegyenek további erőfeszítéseket a fiatal "LMBTI-személyek" védelme érdekében, például telefonos segélyvonalak létrehozásával.
A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács 2010-ben elfogadott útmutatója segítség lehet a nemzeti kormányoknak és nem kormányzati szerveknek is az LMBTI-személyekkel szembeni nyilvános megkülönböztetés és gyűlölet elleni harcban - olvasható a sajtónyilatkozatban.
(MTI nyomán)