Nemrég egy kanadai egyetem oktatója is csatlakozott a "kisbetűs mozgalomhoz", hogy így tiltakozzon az indiánok elnyomása ellen - írja a Washington Examiner nyomán az Alapjogokért Központ.
Dr. Linda ManyGuns, az albertai Mount Royal Egyetem Őslakosság és Dekolonizáció Hivatalának alelnöke csak akkor fog nagybetűt használni, amikor az indiánok elismerésének küzdelmére utal. (Létezik egyébként "nagybetűs mozgalom" is, amely a "fekete", "őslakos", "bennszülött" stb. szavakat tudatosan nagy kezdőbetűvel írja. A fehéret természetesen nem, mert az a "fehér felsőbbrendűségre" utalna, ugyebár. A mozgalomhoz többek között a New York Times is csatlakozott - a szerk.)
Az oktató azután csatlakozott a kisbetűs mozgalomhoz, hogy egy bentlakásos iskola területén nemrég 1000 ember maradványait rejtő tömegsírt találtak Kanadában. Az iskolába azért küldték az indián gyerekeket, hogy integrálják őket az európai-kanadai kultúrába.
Ennek elítéléseként dr. ManyGuns úgy döntött, hogy „elutasítja a hierarchia bárhol megtalálható szimbólumait”, beleértve a nagybetűk használatát, kivéve az "őslakosokra" tett utalásokkor.
Zoom
Íme, a doktornő (kép: Twitter)
Ő maga indián gyökerekkel és számos értelmiségi pozícióval rendelkezik, tehát rá az elnyomás formái nem vonatkoznak. Emellett támogatja „az élet minden formájának egyenlőségét és befogadását” – amely tehát nem zárja ki a (kártékony) állatok és növények emberekkel való egyenlőségét és befogadását.