A Just Stop Oil csoport aktivistái paradicsomlevest öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában péntek délelőtt, írja a Guardian nyomán a Telex. A két fiatal aktivista ezt követően a falhoz ragasztotta magát a kép alatt. A festményt üveg védi, így valószínűleg nem sérült meg az akcióban. A galéria munkatársai kiürítették a termet.
A két fiatal lány délelőtt 11 körül sétált be a múzeumba, ahol levették kabátjaikat, így láthatóvá vált, hogy az olajellenes aktivista-csoport, a Just Stop Oil tagjai. Két konzervet vettek elő, és paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik legismertebb festményét, majd a falhoz ragasztották magukat. Az akcióról videót is készítettek.
 
 
„Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban érdekel egy festmény védelme vagy a bolygónk és az emberek védelme?” – kiabálják a felvételen.
A csoport szóvivője a múzeum előtt azzal magyarázta az akciót, hogy így próbálták meg felhívni a figyelmet az élelmiszer- és energiaválságra. „A megélhetési válság része az olajárválság, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy konzervleves felmelegítését sem engedhetik meg maguknak” – mondta.
Az elmúlt két hétben a csoport több ülő tüntetést szervezett London belvárosában, utakat és hidakat zártak le, ezzel a városban közlekedők nagy részét magukra haragították. Pénteki akciójuk is vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből, az egyik szemtanú a Guardiannek azt nyilatkozta: „Lehet, hogy megpróbálják elgondolkodtatni az embereket, de a végén csak annyit érnek el, hogy feldühítik őket. Azok, aki egyáltalán nem gondolnak a bolygó jövőjére, pont nem azok, akik a Nemzeti Galériában sétálgatnak.”
A Just Stop Oil szóvivője is kitért arra, tartanak attól, hogy elidegenítik az embereket az ügyüktől, de mint fogalmazott: „Mi itt nem barátokat próbálunk szerezni, hanem változást akarunk elérni, és sajnos a változás így történik.” Hozzátette, tudták, hogy a képet üveg védi, nem az volt a céljuk, hogy kért tegyenek az alkotásban.
Frissítés: Újra látogatható a festmény
A csoport két aktivistája által leöntött, 1888-ban készült - a holland festőművész által több változatban megfestett - Napraforgók becsült eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font (több mint 36 milliárd forint).
A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat egy időre lezárta.
A Nemzeti Galéria azonban péntek este közleményben tudtatta, hogy jóllehet a festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt, megfelelő tisztítás után a kép visszakerült helyére, a 43-as kiállítóterembe, és ismét látogatható.
Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem 2500 festmény látható. Az ingyenesen látogatható intézményt évente átlagosan több mint négymillióan keresik fel.
(MTI)