Irán szerint emberiesség elleni bűncselekmény az Egyesült Államok részéről, hogy akadályozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét, amellyel támogathatná Iránt az új koronavírus járványa elleni küzdelemben. Több mint 20 ezer pakisztáni vendégmunkás szeretne hazautazni az Egyesült Arab Emírségekből az ottani járványügyi kijárási korlátozások miatt.
Az iráni központi bank március 12-én közölte, hogy ötmilliárd dollár hitelt kért az IMF-től a járvány elleni közdelemre, az Egyesült Államok azonban - mint a valutaalap jelentős befizetője - megakadályozta ezt. Erre reagálva közölte vasárnap este Ali Szamhani, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára, hogy ez emberiesség elleni bűncselekmény.
Irán soha nem fog segítséget kérni az Egyesült Államoktól a koronavírus elleni küzdelemben, ettől függetlenül Washingtonnak fel kellene oldania a büntetőintézkedéseit - jelentette ki Abbász Muszavi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén.
Sok nemzetközi jogvédő is azon az állásponton van, hogy az Egyesült Államoknak ebben a válságos időszakban kivételt kellene tennie, és felfüggeszteni az Irán elleni szankcióknak legalább egy részét, mert a büntetőintézkedések nagy mértékben akadályozzák Irán védekezőképességét a járvány ellen.
Iránban a legfrissebb adatok szerint az új koronavírustól 60 500-an fertőződtek meg igazoltan, ami 2274 új esetet jelent azutóbbi egy napban. A halálos áldozatok száma 3739, vagyis vasárnap óta 136-an vesztették életüket a vírus miatt. A betegségből meggyógyultak száma 22 011, és a betegek közül 4057-en vannak kritikus állapotban.
Rengeteg pakisztáni szeretne hazajutni
Több mint 20 ezer olyan pakisztáni vendégmunkás dolgozik az Egyesült Arab Emírségekben, akik most szeretnének hazatérni, mert az arab ország hatóságai egyre szigorúbb kijárási korlátozásokat vezetnek be. Éjszakai kijárási tilalom van érvényben az egész országban, Dubajban pedig még nappal is csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonukat az emberek. Ráadásul Dubaj egyik negyedét, ahol a legtöbb dél-ázsiai vendégmunkás lakik, elszigetelték az ország többi részétől március 31-én. Az ország egyes részein az egészségügyi hatóságok házról-házra járva tesztelik az embereket.
Április 3-a óta több mint 20 ezer pakisztáni kérte hazája konzulátusától, hogy segítsen neki hazajutni - közölte a konzulátus szóvivője a Reuters hírügynökséggel. Pakisztánban jóval enyhébbek a járvány miatti korlátozások, de van, akinek lejárt a munkavállalásai vízuma, és nem hosszabbították meg, illetve vannak olyanok, akiknek munkáltatója nem fizeti a bérét - tette hozzá a szóvivő. A pakisztániak hazatérését nehezíti, hogy az emírségek felfüggesztett minden külföldi repülőjáratot.
Az emírségekben több mint egymillió pakisztáni vendégmunkás dolgozik a nagykövetség adatai szerint.
Az arab országban 1799 igazolt fertőzött van, és 10-en haltak meg eddig a betegségben.
A pakisztáni hatóságok megnyitottak hétfőn ideiglenesen két nagy átkelőhelyet az afganisztáni határon, hogy azok az afgán állampolgárok, aki haza akarnak térni, megtehessék ezt - közölték tisztségviselők és tudósítók a helyszínekről. Pakisztán a járvány terjedésének akadályozására zárta le márciusban minden határátkelőhelyét, de sok olyan afgán él az országban - részben betegek -, akik haza akarnak térni.
Izrael: kijárási tilalom pészahra, csökkentett alapkamat
Az izraeli lakosság a járvány ellenére a szerdai széder esti vacsorával kezdődő pészahra készül. A kormány és az egészségügyi hatóságok azonban attól tartanak, hogy mint mindig, most is összegyűlnek majd a többgenerációs nagycsaládok, ezért várhatóan teljes kijárási tilalmat fognak elrendelni az ünnep idejére. Az utakon ellenőrzőpontokat hoznak létre a rendőrök, hogy megakadályozzák a lakosságot a települések elhagyásában.
A koronavírustesztek szolgáltatta friss adatok alapján nyolc várost szigorú zárlat alá helyeznek. Hat ultraortodox város mellett Askelónt és Or Jehudát is, ahol különösen magas a fertőzöttek aránya. A zárlat alá helyezett településeket, illetve Jeruzsálem tizenöt ultraortodox lakónegyedét zárva tartják a külvilágtól, az ott élők csak a helyi élelmiszerboltokba és gyógyszertárakba mehetnek el otthonról. Továbbra sem lehet tojást kapni az ünnep előtt a boltokban, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök megígérte, hogy állami támogatással repülőgépeken több millió tojást szállítanak Izraelbe Európából ezekben a napokban.
Az El Al légitársaság 20 repülőgépből álló flottája utazik a következő két hétben Kínába, hogy egyenként ötventonnányi alapvető orvosi segédeszközt vigyenek Izraelbe. Elsősorban többmilliós nagyságrendben orvosi maszkokat, védőöltözeteket és lélegeztetőgépeket vásárol Izrael Kínától a vírus terjedésének akadályozására és a betegek gyógyítása érdekében - közölte az izraeli védelmi minisztérium.
Az izraeli jegybank 15 bázisponttal, 0,25 százalékról 0,1 százalékra csökkentette az alapkamatot hétfőn, öt éve először mérséklődött az alapkamat.
A koronavírus miatt meggyengült gazdaság élénkítésére a jegybank arról is határozott, hogy három évre szóló, 0,1 százalékos fix kamatozású hiteleket nyújt a bankoknak, amelyek így növelhetik hitelkihelyezéseiket a kisvállalkozásoknak.
Az izraeli központi bank azzal számol, hogy idén akár 5,3 százalékkal is zsugorodhat a hazai össztermék (GDP), ami viszont jövőre látványosan, 9 százalékkal is nőhet.
(MTI)