Rekordot döntött csütörtökön a koronavírus-fertőzöttek napi száma a Fülöp-szigeteken: az utóbbi 24 órában 3954 új esetet regisztráltak.
A manilai egészségügyi minisztérium szerint a csaknem 105 millió lakosú országban a fertőzöttek száma meghaladja a 89 ezret. Az utóbbi egy napban a kór halálos áldozatainak száma 23-mal 1983-ra nőtt.
A tájékoztatás szerint az új eseteket már korábban megállapították, de csak most kerültek bele az összesítésbe, részben a helyi önkormányzatokkal folytatott adategyeztetések miatt.
A fertőzöttek számának emelkedése ellenére a manilai vezetés tovább lazít a járványügyi intézkedéseken a gazdaság újraindítása érdekében. Március közepétől a legnépesebb Luzon szigetét és más magas kockázatú térségeket lezárták. Június 1-jével azonban a bevásárlóközpontok, magánirodák újra megnyithattak, a tömegközlekedés pedig csökkentett kapacitással indulhatott újra.
Csütörtökön az egészségügyi tárca figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere közel áll a túlterheltséghez.
(MTI)