A hadiállapot kiterjesztésével együtt folytatódik a mozgósítás Ukrajnában. Egyes ukrán nők hadkötelesek, így a férfiakhoz hasonlóan nekik is jelentkezniük kell adategyeztetésre. A nők mozgósítása azonban továbbra is önkéntes alapú marad, tehát egyetlen nőt sem lehet behívni az ő beleegyezése nélkül - írja a Kárpáti Igaz Szó.
Zoom
Ám ez nem jelenti azt, hogy az egészségügyi dolgozóknak ne lennének kötelezettségei. Ők akár 17 ezer hrivnya bírságot kaphatnak, ha megszegik a katonai nyilvántartásba vétel szabályait.
Minden női egészségügyi dolgozónak katonai nyilvántartásba kell kerülnie, máskülönben elveszíti a munkahelyét.
A rendelet több orvosi szakterület birtokosaira vonatkozik, így az e területeken dolgozó nőknek július 16-ig frissíteni kell katonai nyilvántartási adataikat. Ha ezt nem teszik meg, a férfiakhoz hasonlóan 17 ezer és 25,5 ezer hrivnya közötti összegű pénzbírsággal is sújthatják őket. A munkaadók kötelesek ellenőrizni a női munkavállalók nyilvántartásban szereplését is.
A fogyatékkal élő egészségügyiseknek is frissíteniük kell adataikat a toborzóban.
Ettől függetlenül az egészségügyben tevékenykedő nők továbbra is utazhatnak külföldre, még akkor is, amennyiben szerepelnek a katonai nyilvántartásban. Jelenleg csak a szerződéses szolgálatot teljesítő nőket, valamint a női köztisztviselőket nem engedik ki az országból.