Elsősorban a koalíciós szétválás okozta kormányzati színjátékról és a liberális gazdaságpolitikáról beszélgetett Sólyom László köztársasági elnök és Kóka János, az egyszázalékos párt elnöke hétfőn a Sándor-palotában. Erről a liberális párt elnöke számolt be a megbeszélés után újságíróknak.
Kókadt János közölte, hogy bemutatta az államfőnek a koalíciós egyezség 2007-es kiegészítése óta meghozott kormányzati kompromisszumokat, és elmondta múlt heti, Romániát, Finnországot és Észtországot érintő körútja során az egykulcsos adóról és az adóreformról szerzett tapasztalatait, mely alapján a milliárdosok érdekében lobbizott. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy szóba került az előre hozott választások kérdése is, de az SZDSZ-nek nem célja ezt kikényszeríteni.
Vona várhat
A Zsindex decemberi interjújában ezt kérdezték az államfőtől: "Orbán Viktorral miért volt fontos október 23-a előtt egyeztetnie? Azt ki kezdeményezte?" Sólyom válasza: "Ő kezdeményezte, én nem hívok senkit. Ha egy pártvezető jönni akar, akkor teljesen magától értetődik, hogy az elnök fogadja."
Ismeretes: az SZDSZ-szel megegyező támogatottságú Jobbik elnöke ezek után levélben kérte személyes meghallgatását, de Sólyom indoklás nélkül elutasította Vona Gábort.
(MNO / MTI, Kuruc.info)