Kővel dobálják, köpködik, molesztálják a járókelőket a cigányok Jászapáti központjában. Az idősek és a fiatalok között is vannak, akik nem érzik magukat biztonságban a városban.

Az elmúlt időszakban nyugdíjazások és áthelyezések csökkentették a Jászapáti Rendőrőrs állományát — tájékoztatott Lajmer György, megbízott őrsparancsnok. Különösen a közterületi állományban szolgálók vannak kevesen. Jelenleg folyik a toborzó munka, több rendőrrel lehetne javítani a közbiztonságot a városban. Amennyiben a lakosságot bármilyen sérelem éri, hívjanak fel bennünket, sok esetről azért nincs tudomásunk, mert nem jelentik be őket — mondja a megbízott őrsparancsnok.
Mint arról korábban írtunk több idős néni kereste meg lapunkat, hogy misére menet köpködik és kővel dobálják meg őket. Elmondásuk szerint többnyire cigánygyerekek az elkövetők. Nem mernek a suhancokra szólni, mert félnek, hogy komolyabb bántódásuk eshet. A történteket Kladiva Imre, plébános is megerősítette, valamint hozzátette, hogy egyre több rongálás és lopás is éri az egyházközösséget.

— Nemcsak az idősek vannak veszélyben — véli a jászapáti B. S. Ilona. — Az iskolában ugyanez a helyzet, nem véletlenül viszi el több szülő a gyermekét a városból. Az ötödikes lányom sírva jött haza, mert az iskolában a lépcsőn két cigánylány megtépte a haját. Mindez nem volt elég valamelyik nap, amikor jött haza a suliból kővel megdobálták. Ha a gyerek nem adja oda a felszerelését, akkor erőszakkal elveszik tőlük. Hallottam olyan esetekről, hogy a lányokat fogdossák, molesztálják. A tanároknak és a rendőröknek is meg van kötve a keze, nem tudnak mit tenni. Ilona kiemelte, hogy nem a cigányokkal van baja, hanem a viselkedésükkel. — Olyan embereket kellene kiválogatni közülük, akikre hallgatnak. Nem sok jót jósolok a városnak. Már áruljuk a házunkat. Az ismerőseim azt kérdezték tőlem: menekülök? Azt feleltem: igen, a gyerekeim miatt.

— Lassan már mindennapos probléma lesz a városban a rongálás, lopás — vélekedik egy középkorú férfi. — Múlt héten csütörtökön este pingpongoztunk az egyik általános iskolában, arra lettünk figyelmesek, hogy az utcáról nagy kődarabok esnek a pingpongasztalra. Nem ez volt az első eset, meddig mehet még ez így tovább? Míg agyon nem ütnek valakit? — kérdi a férfi.

Az önkormányzatot is "élénken" foglalkoztatja a város közbiztonságának alakulása. Szabó Lajos polgármester elmondta, hogy a templomba járó idős nénik zaklatásáról, a sorozatos kődobálásokról többször is szót ejtettek már. Jelentős változást, javulást várnak attól, hogy év végére a város több pontjára térfigyelő kamerákat helyeznek ki. A kamerákat folyamatosan figyelni fogják, illetve járőrszolgálatot is szerveznek a településen. Az elképzelések szerint olyan önkormányzati dolgozók foglalkoztatását tervezik, akiknek kifejezetten az lesz a dolga, hogy ügyeljenek a közrendre, illetve adott esetben jelezzék a problémákat. Amennyiben Jászapátin a rendőrök száma emelkedik ismét tárgyalnak a rendőrség képviselőivel arról, hogy a járőrszolgálatokban eltöltött túlórákat a város finanszírozza a helyi rendőrség számára. Mindezektől az intézkedésektől összességében a közbiztonság javulását várja a településvezető az év végére.

— Lehetne sorolni a történeteket, nem lehet már elmenni lagziba sem, két esetről is tudok az elmúlt egy hónapban, hogy mire hazaértek a mulatságból kirabolták a lakást — mondja a férfi. A város központjában több cigányfiút megkérdeztünk, hogy ők hallottak-e már a történtekről. Többségük állítása szerint nem ismerik az eseteket, de volt olyan nyolcadikos fiú, aki azt mondta, ismer olyan kisgyerekeket, akik köveket dobálnak.

A Jászapáti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke Farkas Sándor elmondta, hogy egy hónapja „tisztaságfelelősként" dolgoznak a cigány önkormányzat tagjai. Járják a közterületeket, takarítanak, a rendetlenkedőket próbálják jó útra téríteni. — A mûszakunk alatt nem tapasztaltuk az említett eseteket — mondja Farkas József, az egyik tisztaságfelelős. — Nem mondhatjuk, hogy nincsenek gondok, de azokat közösen a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat összefogásával lehetne megoldani. Azt elismerem, hogy többségében romák az elkövetők, de nem lehet általánosítani.

— Mindig előfordulnak hasonló esetek, a fiatalok a legtöbbször falka-szellemben követik el ezeket — mondta el Szûcs Zoltán alezredes, az MRFK bûnügyi osztályának vezetője. — Ilyenkor többnyire kisebb gyerekeket, fiatal lányokat vagy idős embereket szemelnek ki. Mindez azonban nem akkora probléma, amely a lakosság biztonságérzetét negatívan befolyásolná, ritkán kerekedik ezekből súlyos bûncselekmény. Ez utóbbira is van példa, korábban Szolnokon egy fiatalokból álló csoport a Cukorgyár környékén kirabolt egy idős személyt.

Az okok többnyire változóak, valószínûleg a legutóbbi jászapáti esetnél a nénik mondhattak valamit a gyerekeknek, akik ezen felbőszülve kezdtek el dobálózni. Érdemes azt is kiemelni, hogy a bandák fellépésének szezonális jellege van. Az iskola végével rengeteg gyerek szabadul fel, elutaznak táborba, nagyszülőhöz stb. Ilyenkor náluk van a mobil, az mp3 lejátszó. Ezt látva és tudva a nagyobb serdülőkből álló csoportok rendszeresen állítnak le kisebbeket és elveszik tőlük ezeket az értékeket. Ilyen esetekben mindig szólni kell a felnőttnek vagy a legközelebbi rendőrnek, hogy az ilyen cselekményeknek a későbbiekben elejét vegyük. — Biztos történnek hasonló esetek, előfordul, hogy mi sem szerzünk róla tudomást — tudtuk meg Kolozsi Józseftől, a Magyar Polgárőrszövetség megyei elnökétől. — Hozzánk zömében a vasútállomások környékén történt lopások híre jut el.
Kapcsolódó cikk:
(Szóljon)