Tagadta bűnösségét a Fekete Sereg néven ismertté vált bűnszervezet ügyének elsőrendű vádlottja, Magyar Róbert, aki a Fővárosi Törvényszék perújítási eljárásában szerdán kezdte meg a vallomástételt.
A vádlott - aki még korábban, az elsőfokú büntetőper során házi őrizetből szökött meg, és másfél évnyi külföldi bujkálás után tavaly fogták el - azt hangoztatta: már csak azért sem lehetett bűnszervezet vezetője, mert a vádbeli cselekmények idején többször börtönben volt. Szerinte koholt vádak alapján folyik ellene az eljárás, valótlan terhelő vallomások születtek, hamis sajtóinformációk láttak napvilágot az ügyében. A Fekete Sereg elnevezés sem hozzá kapcsolódik, csak "rászálltak korrupt" rendőrök, és haragosa volt az a tavaly nyáron elfogott Vizoviczki László, aki rendőröket fizetett le és tartott a markában - mondta.
"Én nem voltam maffia, ezt a rendőrök találták ki" - "érvelt" a vádlott. Magyar Róbert szerint amit a terhére rónak, az csupán "a roma kultúrában megszokott, jó ismerősök közötti kölcsönös, baráti segítségnyújtás".
A vádlott felidézte, hogy tíz éve diszkót akart nyitni a fővárosban, ám miután ez konkurenciát jelentett volna Vizoviczki Lászlónak, összetűzésbe keveredtek. Még az is előfordult, hogy "csúnyán beszéltek a telefonban". Ezután a nyitóbulin "rendőrök szállták meg a diszkó környékét", igazoltatták a vendégeket, és így ellehetetlenítették a helyet. Eközben Vizoviczki László érdekeltségeinél - Magyar Róbert előadása szerint - a "földön hemperegtek a bekábítózott" fiatalok, és a rendőrök mégsem tettek semmit, mert Vizoviczki "zsebében voltak".
Saját rendőri kapcsolatairól a vádlott annyit mondott, hogy egyszer összehozták egy rendőrtiszttel e szavak kíséretében: "az SZBO-s a kezünkben van, kis pénzt adunk és elintézi a dolgokat". (Az SZBO a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya volt.)
Magyar Róbert azt mondta: "nekem nem kell elintézni semmit, legfeljebb jogosítvány, gyorshajtás, ilyesmi, nekem kellemetlen volt rendőrökkel barátkozni". A rendőr havi félmilliót kért volna azért, hogy ne molesztálják a vádlott kaszinóját, mire Magyar Róbert - állítása szerint - úgy reagált: "mi van ezzel, meghülyült, még be sem üzemeltem a kaszinót?"
A vádlott vallomása több pontján is említette a miniszterelnököt, amivel kapcsolatban a bíróság kérdéseket tett fel. Évekkel ezelőtt Kovács István korábbi ökölvívó éttermében egy zárt rendezvényen készült róla és Orbán Viktorról közös fotó, amely mindmáig tisztázatlan módon, a rendőrségen keresztül került a sajtó birtokába, és így közölhette címlapján egy hetilap - állította Magyar Róbert. Azt is mondta, hogy amikor ebben az ügyben előzetesből házi őrizetbe került, hónapokon keresztül feljárt hozzá Portik Tamás - akit a közelmúltban több súlyos, életellenes bűncselekménnyel vádoltak meg -, és arról faggatta: tudná-e segíteni az MSZP-t Orbán Viktorról, illetve a Fideszről szóló információkkal, mert akkor megszűnhetne a házi őrizete. Ő azonban nem tudott és nem is akart eleget tenni a kérésnek - jelentette ki.
(MTI nyomán)