Egy hónapon belül harmadszor szabott ki pénzbírságot a parlament Novák Elődre. A jobbikos képviselőt ezúttal havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntették a kulturális és sajtóbizottság ülésén tett kijelentései miatt.
Novák Előd a parlamenti honlapon elérhető jegyzőkönyv szerint Bánó Andrást cionista ATV-s műsorvezetőnek nevezte, amikor az Operaház által az előző kormányzati ciklusban kötött tanácsadói szerződéseket bírálta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter meghallgatásán. A bizottság elnöke, a fideszes L. Simon László ezután arra figyelmeztette, hogy az etikai elvárásokat betartva szólaljon fel a bizottságban.
A jobbikos képviselő úgy reagált: igyekszik a Fidesz-kormányzat útmutatásai szerint eljárni, "hiszen az előző Orbán-kormány alatt született egy olyan állásfoglalás, miszerint Kövér László hazaárulózása, amit a szocionisták nem jó szívvel vettek, belefér a parlamenti keretekbe".
A bizottsági elnök ekkor arra kérte, a szocionista jelzőt is tartsa meg magának. L. Simon László utóbb arra hivatkozva kezdeményezte a lehető legnagyobb pénzbírság kiszabását Novák Előddel szemben, hogy a politikus olyan "kirívóan sértő kifejezést" használt, amelyért korábban már megbüntették.
E javaslatot hétfőn 254 képviselő támogatta - kormánypártiak, MSZP-sek és hét független -, 45 ellenezte. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció tagjain kívül a független Lenhardt Balázs, a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi Péter, továbbá a fideszes Ángyán József. A független Endrésik Zsolt és Ivády Gábor, valamint a szocialista Szanyi Tibor tartózkodott.
Az Országgyűlés május 27-én ötvenezer forint pénzbírságot szabott ki Novák Elődre a szocionista szó használatáért, majd egy héttel később hetvenezer forintra büntették, amiért cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. A jobbikos képviselőre így egy hónapon belül több mint 250 ezer forint bírságot róttak ki.
Az országgyűlési törvény alapján azokat a képviselőket büntethetik meg, akik a Ház tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak. A büntetés összege nem haladhatja meg a képviselő havi tiszteletdíjának harmadát.
A parlament a jogszabály év eleji életbe lépése óta eddig hétszer élt a büntetéskiszabás lehetőségével, de a mostani eset az első, amikor a bírságot nem Kövér László házelnök, hanem egy bizottság kezdeményezte. Egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás értelmében pénzbírság helyett a sértő kifejezést használó képviselők tiszteletdíját fogják csökkenteni a jövőben.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: