Az Információs Hivatalt (IH) a mindenkori kormány központi szervezetében kell tartani – jelentette ki miniszterjelölti meghallgatásán Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt.
Az IH-t 2012 óta a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként felügyelő Lázár János célja, hogy három év múlva a magyar hírszerzés az egyik legerősebb, leghatékonyabb legyen Európában.
Ehhez az IH költségvetési támogatásának növelésére, további megerősítésére és fejlettebb technikával való munkavégzésre van szükség. Kiemelten fontosnak nevezte továbbá az amerikai, az izraeli és a német titkosszolgálatokkal való együttműködés további erősítését.
Zoom
Lázár János szerint Orbán Viktor kormányfő azt várja tőle, hogy a minisztériummá átalakuló Miniszterelnökség Közép-Európa leghatékonyabb kormányzati struktúráját segítse, annak "motorja legyen".
A miniszterjelölt a Miniszterelnökség jövőbeli feladatait, prioritásait ismertetve kitért arra is, hogy legkésőbb az új Európai Bizottság megalakulása után az európai ügyek is a tárcához kerülnek, a közigazgatásban pedig jelentős változásokat tervez.
(MTI)