A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint a szcientológusok a drogterápia és a drogprevenció ürügyével próbálnak befolyást szerezni az iskolákban, és nem egyszer állami támogatással teszik ezt.
A TASZ szerint a Szcientológia Egyház tagjai számos olyan szervezetet hoztak létre, amelyek áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketingtevékenységet folytatnak az "egyház" befolyásának növeléséért.
A jogvédők szerint ilyen szervezet a Narconon, vagy az Együtt egy Drogmentes Magyarországért, utóbbi a drogmentes maraton rendezvénysorozattal járja az országot, és sok esetben iskolákkal működnek együtt. A Magyar Prevenciós Alapítvány és az Alkalmazott Oktatástan nevű szervezetek is ebbe a körbe sorolhatók.
A TASZ jelentése szerint ötféle szcientológiaközeli szervezet összesen 38 tankerülettel tart fenn kapcsolatot, előadásokat tartanak, amelyeket lényegében az iskolafenntartó állam fizet. Ez onnan derül ki, hogy a TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz (KLIK), hogy tájékozódjon arról, vajon van-e nyoma a bizniszszektához közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek, és kiderült, hogy számos dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet az iskolások körében, vagy más módon együttműködtek a tankerületekkel.
A TASZ szerint fel kell hívni az iskolák vezetésének figyelmét a szcientológus programok veszélyeire, illetve megfelelő pályázati források és szakmai támogatás biztosításával növelni kell az iskolákba bejutó, szakmai ajánlással rendelkező drogprevenciós programok számát, hogy a szcientológusok kiszoruljanak onnan.
(HVG nyomán)
Frissítés: A Klik szerint előzetesen szűrik a prevenciós eseményeket, de kiokosítják az iskolákat is
Az állami iskolafenntartó közölte: a tankerületeket információkkal látják el a szcientológusok módszereiről. A TASZ korábban közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak "felvilágosító" tevékenységet iskolákban.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a tankerületeket naprakész információkkal látja el a szcientológiai "egyház" és társszervezeteinek működéséről és módszereiről – közölte a Klik a Társaság a Szabadságjogokért hétfői közlésére reagálva.
A tankerületek és az intézmények a vonatkozó jogszabályi előírásokat követve előzetesen szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok, a drogterápia "álarca alatt", állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében.
A TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz, hogy arról tájékozódjon, van-e nyoma a szcientológia egyházhoz közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek. Azt írták: a válaszból az derült ki, hogy több dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében, vagy más módon működtek együtt a tankerületekkel.
Jelentésük szerint a szcientológia egyház tagjai több olyan szervezetet hoztak létre, amely "áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketingtevékenységet" végez az egyház befolyásának növeléséért.
(MTI nyomán)