Európa legkövérebb nemzete vagyunk: a magyarok kétharmada, 6,7 millió ember túlsúlyos, 1,8 millióan számítanak elhízottnak.
Európában a lakosság arányaihoz mérten nálunk él a legtöbb túlsúlyos ember. Ráadásul a számuk rohamosan növekszik: az elmúlt 20 évben az elhízott férfiak száma megduplázódott, a nőknél 50 százalékos az emelkedés. Míg korábban inkább a felnőttekre volt jellemző a túlsúly, ma már egyre fiatalabb korban jelentkezik az elhízás – ezek az ijesztő tendenciák a Magyar Mozgásterápiás Társaság adataiból olvashatók ki.

Súlyos költség az államnak
Az elhízás a költségvetésnek és a betegeknek is sokba kerül. Az elhízott vagy túlsúlyos betegek (például cukorbetegek) ellátásának költsége eléri az évi 207 milliárd forintot, ami az egészségbiztosítás teljes kiadásának 11,6 százaléka. A betegek saját hozzájárulása a kezeléshez csupán a tizede, 22 milliárd forint. A tényleges költség azonban még ennél is magasabb, ugyanis az elhízottak nagyobb arányban szenvednek egyéb betegségekben, pél­dául szív- és érrendszeri, illetve mozgásszervi megbetegedésektől is. Ezzel együtt a költség már elérheti a 300 milliárdot.
– Kevés mozgás, sok szénhidrát és cukros üdítő, kevés zöldség, gyümölcs – így összegzi a probléma gyökereit Bedros J. Róbert, a szervezet elnöke.
A testtömegindex (rövidítve TTI), vagy ritkább elnevezéssel Quetelet-index (angolul body mass index, rövidítve BMI) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

Szilágyi Gyula szociológus szerint a megváltozott életkörülmények is közrejátszanak. Hiszen míg régen a falvakban az emberek 3 kilométert gyalogoltak a munkába, ma autóval vagy busszal mennek. – Az én időmben reggelente még sorok álltak az uszodák előtt. Az emberek többsége fiatal korától a számítógép előtt ül, és nem mozog semmit. Persze hogy elhízik – sorolta a társadalomtudós az összefüggéseket.
Testtömegindex (kg/m²) Testsúlyosztályozás
< 16 súlyos soványság
16 – 16,99 mérsékelt soványság
17 – 18,49 enyhe soványság
18,5 – 24,99 normális testsúly
25 – 29,99 túlsúlyos
30 – 34,99 I. fokú elhízás
35 – 39,99 II. fokú elhízás
≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás
Kóczán István orvos szerint minderre ráerősít a megváltozott táplálkozás is. – Hihetetlen mennyiségű édességet eszünk. Pedig nem kell aszkétának lenni az egészséges élethez. Belefér a körömpörkölt, a sütemény is, csak épp nem mindennap – javasolta a doktor.
Sokan változtatnak is az étrendjükön, ám az egészségesnek gondolt ételek is bajt okozhatnak. A gyerekeknek készített gabonapelyhekről például nemrég kiderítették, hogy egyes fajtákba évről évre egyre több cukrot tesznek a gyártók.

Ezért hízunk, fogyunk
Manapság kétféle diéta létezik. Az egyik iskola képviselői a kalóriákat számolják, hiszen ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a test zsír formájában raktározza el. A másik irányzat a szénhidrá­tok csökkentésében látja az üdvözülést. Szénhidrát van a gabonákban, kenyerekben, cukrokban. Ezek a leggyorsabban felszívódó tápanyagok, hatásukra megemelkedik a vércukorszint, amire a szervezet inzulint bocsát ki. Ez viszont újabb éhséget eredményez.
(Blikk - Wiki nyomán)