Visszafizette a devizahitele végtörlesztésére felvett hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottságnak a testület elnöke, Gömöri Zsolt.
A sportvezető közölte: annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. Hozzátette, nem tett mást, csak élt a lehetőséggel, és ennek megfelelően hozta meg a döntést a szervezet elnöksége is.
Gömöri szerint az üggyel kapcsolatban durva politikai támadások érték a Magyar Paralimpiai Bizottságot, miközben a szervezet politikamentesen kívánja folytatni a tevékenységét. Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét, Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást is.
Az elnök állítja, azért döntött az összeg visszafizetése mellett, hogy a bizottság az érdemi munkára tudjon koncentrálni, egyben reményét fejezte ki, hogy az MPB iránti érdeklődés akkor is ilyen erőteljes marad, amikor az eredményekről lehet beszámolni.
Arra azonban nem reagált Gömöri, hogy egy lap szerint a 2012-es paralimpiai sikerek után 17 milliós prémiumot kapott, ráadásul elnöki és sportszakmai igazgatói tisztéért is tisztes fizetés jár neki.
Zoom
A sportolóknak sem tetszett
Ugyanakkor döntésben a „politikai támadások” mellett szinte biztosan szerepet játszott a média nyomása, ahogy több sportoló és támogató is rosszul fogadta a hírt. Az Origó által elért három parasportoló egyaránt megütközött a híren, és „etikátlannak” nevezte az MPB-nél történt eljárást, bár annak jogszerűségét nem vonták kétségbe.
„Pálcát törni senki fölött nem szeretnék, a sportolóknak is igyekeznek egyéb módon segíteni, edzőtáborokkal, eszközökkel, táplálékkiegészítőkkel – mondta az egyikük. – Sok ilyen is van, nem látunk a színfalak mögé.”
Négy munkatárs hitelét rendezték
"Négy szövetségi munkatárs hitelét rendezte az MPB" – mondta még a múlt héten Gömöri. "Mégpedig azért, mert ketten közülük teljesen kilátástalan élethelyzetbe kerültek. Az előző évet 19 milliós pluszban zárta az MPB, és ebből az illetékesek jóváhagyásával 9 milliót el tudtak különíteni a törlesztésekre.”
Gömöri kitérő választ adott arra, hogy a munkatársai is visszafizették-e a támogatást. Csupán annyit mondott, hogy az elnökség tagjainak nem munkáltatója a Magyar Paralimpiai Bizottság.
Mivel a szervezet a támogatásokat konkrét célokra kapja, és – az egyik parasportoló szavaival – „elég komoly ellenőrzés alatt áll, több irányból is”, vélhetően szponzori pénzeket használhattak adósmentésre. „Az megint erkölcsi kérdés, hogy egy támogató mit ért működési költség alatt” – jegyezte meg egy másik, olimpiát is megjárt sportoló.
Óvatosan fogalmaznak
Az Origó még hétfőn elért több szponzort is, akik közül többen érezhetően nem örültek a múlt heti hírnek, ugyanakkor nem akartak elhamarkodott kijelentéseket tenni. Az egyik támogató, amelyik nem célzottan adja a pénzt, a Hotel Eger Park, melynek igazgatója, Harmati Péter e-mailben közölte: „Az általunk adott támogatás szabadon felhasználható, semmilyen kikötést nem tettünk. Mi az üggyel nem kívánunk foglalkozni, a támogatást továbbra is biztosítjuk a Bizottság részére.”
Az arany fokozatú támogató, a Tesco közölte, hogy „célzottan a Magyar Ülőröplabda Bajnokság, és az abban résztvevő csapatokat támogatjuk. Emellett közvetlenül a sportolókat, ösztöndíj formájában; az ösztöndíj célja az olimpia felkészülés támogatása." A cég sajtóosztálya hozzátette: „a Magyar Paralimpiai Bizottság olimpiával összefüggő támogatásáról az éves tervezési folyamatnak megfelelően később dönt".
Az Allianz éppen 2012 óta segíti az MPB-t, „támogatja a paralimpikonokat a felkészülésben, hozzájárul a sztereotípiák csökkentéséhez, bátorít és esélyegyenlőséget teremt”. Gömöri ügyével kapcsolatban megjegyezték: „A tiszta, etikus együttműködés nagyon fontos számunkra, ezért a szóban forgó helyzetet az Allianz Hungária és a müncheni anyavállalat, az Allianz SE is elemzi, és amennyiben indokolt, megtesszük a szükséges lépéseket.”
Vizsgálják a mexikói utat is
Bernau Péter, a bizottság sajtófőnöke ismételten kiállt az eljárás törvényessége mellett, amelyet a közgyűlés is jóváhagyott. Azt mondta, hogy a botrányon, "ismerve a sajtó működését, nem lepődtem meg, bár annyiból igen, hogy itt nincs ügy". Bernau hozzátette, hogy "egy munkatárs szivárogtatott ki dokumentumokat a sajtónak", a kilétét pedig a felügylelő bizottság vizsgálja, de a várható szankcióról nem tudott mondani semmit.
Az fb a mexikói utat is vizsgálja, ugyanis a hazai rendezésű erőemelő-Eb-t előkészítendő, a bizottság három munkatársa Mexikóban járt. Az útról készült részletes beszámoló megtalálható a bizottság honlapján, "fillérre lebontva mindent, tételesen". Az utat azonban teljes egészében a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság finanszírozta, mivel a szabályai előírják, hogy egy világverseny rendezése előtt a helyszínen kell szemléznie egy azt megelőző világversenyt.
A legújabb zsidó találmány: "az emberarcú náci párt"
Demagógiával vádaskodva, keményen megvédte az állami segítséggel kifizetett végtörlesztés miatt támadott paralimpiai bizottság elnökét Deutsch Tamás. Ehhez képest a paralimpiai elnök pár órával később bejelentette, hogy visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére felvett 3 milliós támogatást a szervezetnek.
„Az emberarcú náci párt kialakításán fáradozó Jobbik és az MSZP is az eltorgyánosodás útjára lépett”, Torgyán József kisgazda elnök hajtogatta érdemi mondanivaló híján folyton, hogy „mondjon le” – így reagált a TV2 Mokka című reggeli műsorában a fideszes képviselő, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnöke arra, hogy az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel. Elfogadhatatlannak és „gusztustalannak” tartják ugyanis, hogy Deutsch javaslatára az MPB elnökének, Gömöri Zsoltnak 2012-ben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adtak, hogy végtörleszteni tudja a hitelét.
A politikus szerint több millió ember, több százezer család került nehéz helyzetbe a devizahitelek miatt, amit a végtörlesztés lehetősége orvosolt. A végtörlesztésben pedig a munkáltatók is segíthettek munkavállalóiknak. Ez történt a paralimpiai bizottságnál is: 4 munkatárs, köztük az elnök kért ilyen segítséget a szervezettől mint munkáltatójától – mondta.
„Erős demagógia, hogy ha egy szociális intézmény, iskola, kórház a munkavállalóinak mint munkáltató segít, akkor azt vetik fel, miért nem a diákokra vagy az ellátottakra megy a pénz” – jelentett ki Deutsch. Szerinte az elnök és társainak végtörlesztésére adott támogatás egy fillért sem vett el a szervezet céljától, a fogyatékosok sportjától, mert „egyéb bevételeikből volt erre lehetőségük”. „Hihetetlenül keveset keresnek, nehéz munkát végeznek, a döntés szabályszerűségét pedig könyvvizsgáló és felügyelőbizottság is ellenőrizte” – magyarázta.
A TV2 reggeli műsorában látható interjú után alig pár órával viszont sajtótájékoztató tartott Gömöri Zsolt, ahol bejelentette: visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére kapott hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) részére.
Jobbik-közlemény: "nem lehet lezártnak tekinteni a paralimpiai bizottság botrányát"
Számtalan kérdést vet fel, hogy Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke visszafizette hitele végtörlesztésére kapott 3 millió forintos juttatást.
Először is: vajon miből fizette vissza ilyen gyorsan azt a pénzt, ha arra hivatkozva vette fel a pénzt annak idején, hogy nehéz helyzetben van? A bizottság elnöke ezzel elismerte, hogy a Jobbiknak igaza volt, hiszen ezt a pénzt erkölcstelenül vette fel, és erkölcstelenül vették el azoktól a rászoruló, fogyatékkal élő sportolóktól, akiket a pénz megilletett volna.
Másodszor: mi köze van a köztisztviselőket megillető juttatásokhoz Gömöri Zsoltnak, aki a paralimpiai bizottság elnökeként nem köztisztviselő?
Harmadszor: hogyan lehetett jogszerű a kifizetés, ha arról nem született MPB-közgyűlési határozat? Követeljük, hogy az ügyészség alaposan vizsgálja ki ezt a kérdést!
Negyedszer: mitől politikai támadás az, ha olyan százmilliós közpénzekkel gazdálkodó közhasznú szervezeteknél, mint amilyen az MPB is, a közpénzek felügyeletére odafigyel egy politikai párt, és ezt szóvá teszi?
Ötödször: hogyan kívánja politikamentesen folytatni tevékenységét a bizottság olyan alelnökkel, mint a fideszes Deutsch Tamás? Az elmúlt öt évben a Fidesz a sport területén is teljes egyeduralomra tört, minden egyes sportszövetségnél, szakági szövetségnél és jelentősebb sportegyesületnél a Fidesz prominensei és a Fidesz haverjai látnak el vezető beosztásokat, a Fidesz teljes mértékben megpróbálja kisajátítani a magyar sportot. Ehhez elég a fideszes Borkai Zsolt MOB-elnöki, a fideszes Kósa Lajos korcsolyázók szövetségének elnöki, a fideszes Németh Szilárd birkózószövetségben elnyert elnöki vagy a fideszes Szalay Ferenc kosárlabda-szövetségben betöltött elnöki posztjára utalni.
A Jobbik már többször benyújtotta, és újra be fogja nyújtani azt a törvénymódosító javaslatot, amely kizárná a politikusokat a magyar sportélet vezetéséből.
Az ügyet azonban nem lehet annyival lezárni, hogy az összeget visszafizették. Felszólítjuk a kormányt, illetve a sportért felelős államtitkárságot, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az alkalmatlanná vált emberek mondjanak le, és adják át a helyüket olyanoknak, akik valóban a bizottsághoz tartozó sportolók érdekében fognak dolgozni - írja Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője.
(MTI - Origó - HVG nyomán)