„Több napja lázas munka folyik a kisvasút nyíregyházi végállomásán, újítják fel a mozdonyokat és a kocsikat. Talán végre elkezdődött valami, s újra fog járni a kisvonat Nyíregyházán?” – kereste meg az egy naiv olvasó a Szon szerkesztőségét. A megyei portál próbált utánajárni a történteknek, de mindenhol falakba ütközött.
A hivatalosan 2009 óta ideiglenes jelleggel nem működő Nyírvidéki Regionális Kisvasút végállomásán, az úgynevezett átrakóban valóban dolgoztak szakemberek, amikor a lap tudósítói kilátogattak a helyszínre. Ketten a mozdonyokat szerelgették, ketten pedig a műhelyben lévő kocsit javították, illetve építették át.
Először a mozdonyokat javító munkásoknál érdeklődtek, de ők a vezetőjükhöz, egy fiatalemberhez irányították az újságírókat, aki érdeklődésünkre csupán annyit mondott: – Hívják fel a MÁV sajtóosztályát, ott érdeklődjenek! Mi titoktartási kötelezettséget írtunk alá, semmit sem mondhatok.
Ezt a titoktartást annyira komolyan vette, hogy sem a nevét, sem a beosztását nem volt hajlandó elárulni, s nem engedte fényképek készítését sem. Viccesen még annyit hozzátett, hogy ők tulajdonképpen hobbiból vannak ott.
Zoom
A Szon kérdéseit elküldte a MÁV sajtóosztályának július végén. Azonnal érkezett válasz, de csak annyi állt benne, hogy legyenek türelemmel, idő kell, mire a kérdésekre választ tudnak adni. Néhány bennfentes tudni véli, hogy hamarosan a Felcsúton megépítendő kisvasúti pályán fognak zakatolni a jelenleg még Nyíregyházán lévő mozdonyok. Mások ezt az állítást cáfolják arra hivatkozva, hogy ha a dunántúli településen vadonatúj pálya épül, akkor oda nem ezeket a veterán, rozoga, összefoltozott mozdonyokat fogják elvinni.
Megkeresték a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványt is, mely civil szervezet nyerte meg a vasútépítési pályázatot, amit aztán a kormány kiemelt beruházássá nyilvánított. Az interneten található mobilszám helyes volt, a telefont fel is vette az egyik vezető beosztású munkatárs, azonban a kérdéseikre már nem volt hajlandó válaszolni.
A nyíregyházi polgármesteri hivatal is hallgatnak bizonyult azzal kapcsolatban, tudnak-e valamit a mostani felújítási munkálatokról. A sajtóosztályt adta, hogy a kisvasúti járművekkel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem kapott a MÁV-tól a városháza.
A Nyírvidéki Kisvasút egyik különlegessége az volt, hogy a többi keskeny nyomközű vasúttal ellentétben nemcsak teherszállítás céljából épült, már korán nagy hangsúlyt kapott a személyszállítás is. A Nyíregyházavidéki Kisvasutak Részvénytársaság által épített kisvasút 760 mm nyomtávolságú, 56 kilométeres fővonalát Nyíregyháza és Dombrád között 1905. december 20-án adták át. A személyforgalom igen korán, 1906. március 24-én indult meg ezen a vonalon. Ez nagyon korai volt, hiszen az erdei kisvasutak körében először 1923-ban Lillafüreden indult meg a személyszállítás.
(Szon nyomán)