Januárig lemond a virágkorát élő Felcsúttal szomszédos Óbarok független polgármestere. Borbíró Mihály azért döntött a távozás mellett, mert egyetlen állami pályázaton sem nyernek, és szerinte a település miatta kerül hátrányos helyzetbe. Ezért azt szeretné, ha olyasvalaki ülhetne a polgármesteri székbe, aki kormányközeli, és így pénzt tud szerezni a falunak.
A közelmúltban szerelték fel korszerű ledlámpákkal a közvilágítást Óbarokon. Országszerte számos település nyert támogatást hasonló fejlesztésre, a Fejér megyei község azonban önerőből cserélte le az elavult izzókat. Saját forrásból épült a játszótér is. Az óvodai konyha felújítására és az utcák aszfaltozására már a kormánytól kértek támogatást, hiába.
„Aki polgármester akar lenni, annak meg kell mutatni magát a közösségnek” – mondja Borbíró Mihály, aki tíz éve vezeti függetlenként a 800 lelkes községet. Év végéig lemond a tisztségről, mert úgy érzi, miatta nem jut állami pénzhez a település.
„Lehet, hogy a személyem olyan szempontból fontos lenne, hogy változzon, hogy esetleg egy olyan polgármester kerülne ebbe a székbe, aki jobban tudja ezeket a pályázatokat menedzselni. Bár vidékfejlesztési szakmérnök vagyok, tehát a képesítésem nekem is megvan hozzá, de úgy látszik, ez kevés” – nyilatkozta Borbíró Mihály.
A Hír TV által készített interjú közben érkezett meg Óbarokra a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki miniszterelnöki biztosként felügyeli a régió fejlesztéseit. Tessely Zoltán szerint a polgármesternek maradnia kellene. „Szerintem az óbarkiak, a nagyegyháziak nem örülnek. Tehát ők azt várják a megválasztott polgármesterüktől, azért választották őt, hogy ő irányítsa a falut. Ne legyen sértett, hogyha két pályázata nem volt sikeres, adjon be egy harmadikat. Ezt várják el az emberek” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A helyiek változóan ítélik meg a településvezető munkáját, akit 2014-ben 68 százalékos többséggel választottak újra fideszes kihívója ellenében: „Nemrég költöztünk ide, mi nem nagyon ismertük a polgármestert. Úgyhogy, hát ne mondjon le! Mindenki azt mondja, hogy jó” – mondta egy helybéli.
„Igazából semmit nem tesz a falunkért. Szerintem csak pozitív lehet a változás” – fogalmazott egy másik lakos.
– Mit szólna hozzá, hogyha lemondana?
– Hát, szomorodnák.
– Elégedettek a munkájával?
– Tökéletesen, szerintem tökéletesen. Nagyon jó fej Mihály. Le a kalappal – nyilatkozta egy másik óbaroki.
Az Átlátszó.hu portál országos összesítést készített az uniós források elosztásáról. Eszerint nemcsak hazai, hanem uniós forrás is alig került Óbarokra. A környező falvak is alig nyertek fejlesztési pénzt 2007 óta. Egy kivétel azért akad: Orbán Viktor faluja, Felcsút ezen a téren is kiemelkedően teljesített.
(HírTV)