Az MSZP szerint nem legitim az alaptörvény megváltoztatása, Orbán Viktor és a Fidesz egy érvénytelen népszavazás alapján nem hozhat olyan döntést, amely csaknem 10 millió ember jövőjét befolyásolja.
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezt Orbán Viktor miniszterelnök szavaira reagálva közölte az MTI-vel. A miniszterelnök korábban sajtótájékoztatón azt mondta, az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel a többi közt az, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra, az csak egyéni kérelmek alapján történhet.
Az MSZP szerint ehhez sem Orbán Viktor, sem a Fidesz nem kapta meg a választók többségének felhatalmazását, mivel 5 millió ember úgy döntött, hogy nem vesz részt a Fidesz által rendezett népszavazáson.
A frakcióvezető közleményében úgy fogalmazott: a diktátorok útjára lép Orbán Viktor és a Fidesz, ha "kizárólag a szavazáson résztvevő kisebbség álláspontját veszi figyelembe". A Fidesz nem tekintheti semmisnek, hogy az otthon maradók is véleményt nyilvánítottak, méghozzá épp a távollétükkel - írta Tóth Bertalan.
Frissítés: ugyan, nincs itt szó semmiféle kvótáról...
Az MSZP szerint a kötelező betelepítési kvóta bevezetésének valószínűsége nagyon kicsi: ugyanakkora, mint annak, hogy az Európai Unió (EU) a portugált nyilvánítja Magyarország hivatalos nyelvévé.
Molnár Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta: felesleges volt népszavazást tartani a kvótáról, az uniónak ugyanis jelenleg nincs javaslata a "menekültek" szétosztására.
A politikus hangsúlyozta, hogy ha be akarják vezetni a kvótát, azt az MSZP is elutasítja majd. Ugyanakkor hozzátette: ezt nem kell az alaptörvénybe foglalni, mert a jogszabály az alapvető társadalmi normák rendezésére szolgál.
Molnár Zsolt szerint a kvótára – amennyiben javasolja majd az EU – országgyűlési határozatban kell nemet mondani.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: