Szabadi István (Mi Hazánk) megítélése szerint a balliberális kormányokhoz hasonlóan a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája is abból áll, hogy "ingyen pénzt és adókedvezményeket adnak multinacionális vállalatoknak", hogy Magyarországra hozzák beruházásaikat. Ez a gazdasági modell önálló nemzetgazdaság építése helyett évről évre a politikai túlélésről szól. Rövid távon a kormány elmondhatja, mennyivel nőtt a GDP és hány új munkahely jött létre, hosszú távon azonban gazdasági függőségbe taszítják az országot - hangzott el az interpellációk során az Országgyűlés hétfői ülésén.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium legfrissebb adatai alapján 2004 júniusa és 2023 januárja között 433 multicég 8 171 milliárd forint összegű beruházáshoz 1 053 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, cserébe összesen 94 ezer új munkahely létrehozását és fenntartását vállalták e multi cégek. 2020 óta pedig már új munkahelyet sem kell minden esetben ígérnie a támogatott nagyvállalatnak.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszában kifogásolta, hogy az ellenzéki képviselő a 2004-es időszakot kéri számon a kormányon, holott abban az időszakban nem az Orbán-kormány vezette az országot. Az államtitkár kiemelte: 2010-ben, amikor az Orbán-kormány átvette az ország vezetését, óriási probléma volt a munkanélküliség, és a kormány egyik legfontosabb feladata és stratégiai célja volt munkahelyek létrehozása. A kormány egymillió munkahelyet hozott létre az elmúlt időszakban. 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ez történelmi rekord, és egymillióval több, mint ahányan 2010-ben dolgoztak. A reálbérek a tavalyi nehéz évben is 2,6 százalékkal, 2010-hez képest pedig 70 százalékkal nőttek. A nyugdíjak 2010-hez képest megduplázódtak, a vásárlóértékük pedig 20 százalékkal nőtt. Emellett beruházási rekordot is döntött Magyarország, 2600 milliárd forintról döntöttek magyar és külföldi beruházók, tehát ezt az összeget hozzák Magyarországra.
Szabadi István a választ nem fogadta el, kiemelte, hogy a kormány 1053 milliárd forinttal támogatta a multinacionális cégeket, de azok százezer munkahely teremtésére sem mertek kötelezettséget vállalni. A munkahelyek jelentős részét ráadásul külföldi vendégmunkások töltik be - tette hozzá.
(MTI)