A Honvédelmi Minisztérium közleménye: Gépkarabély-modernizációs program
 
A gépkarabély-modernizációs programot 2008-2014 között tervezi végrehajtani. A fejlesztés célja a Magyar Honvédségnél rendszeresitett gépkarabély alkalmazhatóságának növelése speciális adapter és külső eszközkészlet kiegészitésével, amelynek keretében gránátvetővel, különböző tipusú nappali és éjszakai irányzékokkal, lézeres célmegjelölőkkel, taktikai lámpával kerülnek felszerelésre.
A fejlesztés az eszköz rendszerben tarthatósága idejének meghosszabbitását is eredményezi.
A 2008. évi fejlesztés keretében megkezdődött a modernizált gépkarabély kialakitása (110 db.) és a szükséges kiegészitőeszközök beszerzése. A beszerzett mennyiségek alapvetően a 2009-ben végrehajtandó haditechnikai vizsgálatok és csapatpróbák részére kerülnek kiadásra, célja a csapatok szakmai véleményének és alkalmazási tapasztalatainak összegyűjtése.
Az észrevételek, javaslatok és tapasztalatok feldolgozását követően - előreláthatóan 2010-től - történhet meg az elkészitett prototipuson a szükséges változtatások végrehajtása és nagyobb mennyiségű eszköz beszerzése.
A Magyar Honvédség 2009-2018 közötti időszakra vonatkozó 10 éves stratégiai terv időszakában mintegy 7700 gépkarabély modernizálása tervezett. A program végrehajtására megközelitőleg 7,26 Mrd Ft került betervezésre 2009-2014 közötti időszakra.
(A közlemény a Kaliber magazin 2009. márciusi számában olvasható)


7260 millió forintot 7700-zal leosztva 940 ezer forintot jelent fegyverenként (több, mint 3 ezer euró).

Ezen elképesztő összegből a világ bármely egyéni lőfegyvere megvásárolható, különösen ilyen tételben.

Egy HK MR223 (a 416 félautomata kivitele) jelenleg egyetlen darab kiskereskedelmi úton való vásárlása esetén is csupán 2700 euró. Kiváncsian várjuk, mit fog tudni az a fegyver, amely az adófizetőknek ennyi pénzébe kerül...
Üdv:
 
Varasdi Szabolcs