A mai Magyar Nemzet is írt az alábbi felmérésről, persze gondosan kigyomlálva mindent, ami a Jobbikról szól. Totális elhallgatás, lejáratókampány és hazugságáradat folyik a Magyar Hírlapban, az Echo TV-ben és a köztörvényes bűnöző, Csintalan tévéjében is. Ahelyett, hogy a szocionista országrombolást próbálnák szóvá tenni, netán megakadályozni, nekik a legfőbb cél a Jobbik megsemmisítése. A Jobbikra tilos szavazni, mert "az az MSZP-t erősíti". Tilos. És kuss. E "logika" alapján persze az SZDSZ-re adott voks meg a Fideszt hizlalja...
Ön kit szeretne az Európai Parlamentbe juttatni: Deutsch Tamást, Járóka Líviát vagy Morvai Krisztinát?
Ajánlott cikkek:
A Marketing Centrum egy héttel a miniszterelnök lemondása után készített felmérése szerint 61-25-re vezet a Fidesz, és a Jobbik valószínűleg bejutna a Parlamentbe.
A megkérdezettek 17 százaléka sajnálja, 36 százaléka közömbösen, 41 százaléka pedig örömmel fogadta Gyurcsány távozását. A miniszterelnök lemondása és az új kormányfő keresése körüli hercehurca felébresztette a közvéleményt: februárhoz képest 5 százalékkal csökkent a bizonytalanok száma, és jelentősen – 41-ről 52 százalékra - nőtt azok aránya, akik biztosra ígérték részvételüket a parlamenti választáson.
A változások nyertese a Fidesz: februárhoz képest az álellenzéki párt szavazótábora 7 százalékkal növekedett. Gyurcsány Ferenc lemondása minden más belpolitikai ügyet háttérbe szorított: a magyarok 98 százaléka hallott a miniszterelnök távozásáról. A lemondás és az új miniszterelnök-jelölt keresése körüli huzavona alaposan felrázta a közvéleményt.
Az elmúlt 6 hónapot az elbizonytalanodás jellemezte. 2008 augusztusában a magyarok 75 százaléka tudta megnevezni kedvenc pártját, idén februárra viszont ez a szám 60 százalékra csökkent. Most hirtelen fordulat történt: a Marketing Centrum március utolsó napjaiban készített felmérése szerint 65 százalékra emelkedett a pártot választani tudók aránya. A közvélemény élénkülését jelzi az is, hogy a februári 41 százalékos mélypont után március végén már a megkérdezettek 52 százaléka mondta, hogy biztosan részt venne egy „most vasárnapi” parlamenti választáson.
A növekvő pártpolitikai aktivitás nyertese egyértelműen a Fidesz. A legnagyobb álellenzéki párt támogatói tábora egy hónap alatt több mint félmillió szavazóval bővült. Ma a pártválasztók körében az MSZP 25 százalékával szemben a Fidesz 61 százalékos listás eredményre számíthatna. Ez az eredmény a magyar választási rendszerben stabil kétharmados Fidesz-többséget eredményezne.
Figyelemre méltó az is, hogy folytatódik a Jobbik erősödése: a radikális párt március végén a pártválasztók körében elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az adatok az jelzik, hogy Bokros Lajos jelölése egyelőre nem javított a jelenleg 4 százalékon álló MDF esélyein, és az SZDSZ 3 százalékos támogatottsága sem változott, A felnőtt lakosság közel fele (48%) szerint lemondását követően Gyurcsány Ferenc bukott politikussá vált, 40 százalék viszont úgy véli, hogy a távozó kormányfő továbbra is meghatározó szereplő marad a politikában. Tíz MSZP szavazóból nyolc az utóbbi véleménnyel ért egyet, miközben a Fidesz támogatók 70 százaléka bukott politikusnak tekinti Gyurcsányt. Mindent egybevetve a magyarok 17 százaléka sajnálja a miniszterelnök távozását, ugyanakkor több mint kétszer annyian (41%) fogadták örömmel Gyurcsány lemondását.
Az új helyzetben a megkérdezettek 57 százaléka szerint minél előbb előrehozott választást kellene tartani. Ezt támogatja a Fidesz szimpatizánsainak négyötöde, és minden ötödik MSZP-szavazó is. Ezzel szemben csak 26 százalék ért egyet azzal, hogy 2010-ig egy új miniszterelnök kezelje a válságot. Az előrehozott választás népszerűségében annak is komoly szerepe van, hogy az 54 százalékos többség szerint a közvélemény egy új miniszterelnöktől sem fogadná el könnyebben a megszorításokat, mint Gyurcsány Ferenctől. Kisebbségben vannak azok (33%), akik úgy vélik, hogy egy új kormányfő inkább el tudja majd fogadtatni a válságkezelés miatt szükséges megszorításokat. A Fidesz kiugróan magas népszerűsége sokak szerint azzal magyarázható, hogy az álellenzéki párt nem beszél megszorításokról. Az adatok azonban mást mutatnak. Ma a megkérdezettek 70 százaléka gondolja, hogy hatalomra kerülve a Fidesz is megszorító intézkedéseket vezetne be. Ez az álláspont a Fideszt támogatók között is többségben van. Egy esetleges Fidesz-kormány mindössze a megkérdezettek 18 százaléka szerint kezelné fájdalommentesen a válságot.
Az új miniszterelnök számára bíztató lehet, hogy a felnőtt magyarok 73 százaléka elfogadhatónak érzi az állami kiadások csökkentését, ha erre a válság kezelése, illetve a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében kerül sor. Ezzel a véleménnyel még a Fidesz támogatóinak 70 százaléka is egyetért.

(VGO)
Kapcsolódó: