Csütörtök délutántól szinte minden izraeli újság, rádió- és tévéállomás beszámolt az izraeli légierő két gépének Magyarország fölött történt átrepüléséről szóló budapesti hírről. Vannak olyan újságok, amelyek egyenesen összefüggést vélnek felfedezni a tegnap Budapesten meggyilkolt szíriai pénzváltó és a felderítő repülőgépek budapesti megjelenése között. Az izraeli lapok hangsúlyozzák, hogy a magyar rendőrség még mindig nem közölte a szíriai férfi személyazonosságát.


A Budapesten járt Náhson katonai repülőgép

„Fölfedték az izraeli légierő tevékenységét? címmel Izraelben a TV2 állomás elsők között számolt be a Budapest fölött megjelent két izraeli katonai repülőgéppel kapcsolatos hírekről. Persze az izraeli sajtóbeszámolóktól még nem lettünk okosabbak, hiszen mi elsősorban arra lennénk kíváncsiak, hogy egyáltalán mit kerestek Magyarország légterében az izraeli hadsereg felderítőgépei. Kik és milyen meggondolások alapján engedélyezték egy szinte állandóan háborúban álló, nem NATO-tag ország hadserege repülőinek „gyakorlatozását” a Magyar Köztársaság légterében?

További kérdések: A Magyar Köztársaság illetékesei esetleg szíriai vagy iráni katonai repülőgépek „gyakorlatozását” is engedélyezik? Ha pedig nem, akkor nem gondolnak arra, hogy az Izraelnek megadott engedély – a megnyilatkozások szerint nem az első eset – esetleg Magyarország és az Izraellel ellenséges viszonyban levő közel-keleti országok közötti diplomáciai konfliktushoz vezethet?

A TV2 izraeli állomás hírportálján olvasható beszámoló írója kiemeli, hogy eddig kizárólag magyarországi sajtóorgánumok közölték a két izraeli katonai repülő föltűnését Törökország, Bulgária, Románia és Magyarország légterében. A portálon olvasható még, hogy a két izraeli katonai repülő megközelítette a Ferihegyi Repülőtér leszállópályáját, de végül nem szálltak le. „Az izraeli repülők engedélyt kaptak arra, hogy áthaladjanak a térség fölött”, idézi a portál a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának szóvivőjét.

A Máárív című héber nyelvű napilap honlapja is magyarországi forrásokra támaszkodik, s itt már szó van a „hazafi” Bajnai Gordon miniszterelnökről is, aki egyenesen követelte, hogy a Külügyminisztérium, a Közlekedési Minisztérium és a Honvédelmi Minisztérium adjon azonnali magyarázatot a sajtóban napvilágot látott hírekre. A Máárív is megemlíti Bocskai Istvánnak, a HM szóvivőjének nyilatkozatát, miszerint az izraeli katonai gépek engedéllyel repültek a magyar légtérben.

A Máárív idézi még Álízá Bin Núnt, Izrael Budapesten akkreditált nagykövetét is, aki szerint az izraeli katonai repülők Magyarország fölötti átrepüléséről szóló hírt „szándékosan” (és Izrael-ellenességből - a szerk.) közölte a jobboldallal - szerintük - azonosítható egyik újság.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
Kapcsolódó: