Alkotmánysértően működik, veszélyezteti a közrendet és a köznyugalmat a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a Békés Megyei Főügyészség szerint, ezért feloszlatnák - ráadásul a rájuk féltékeny, "hivatalos" polgárőr szövetség indítványára.


A Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése március 19-én hatalmazta fel Tóth Attila elnököt, hogy forduljon az ügyészséghez, s kérjen arra vonatkozóan vizsgálatot, hogy törvényesen működik-e a Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Tóth Attila ennek megfelelően a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez április 4-én el is juttatta a kérelmet. A szövetség megyei alelnöke, az országos szövetség elnökhelyettese akkor elmondta, a 2006. évi 52-es törvény vonatkozik a polgárőrségre, s szerintük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és tagjai az ebben foglaltaknak nem felelnek meg. Hangsúlyozta, ha a Szebb Jövőért tagjai "nem politizálnak", és leteszik a polgárőr vizsgát, szívesen várják őket a Megyei Polgárőr Szövetségbe.
A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség áprilisban arról tájékoztatta a polgárőröket, hogy a törvényességi vizsgálatra vonatkozó kérelmüket a Békés Megyei Főügyészséghez továbbították, mivel a Szebb Jövőért székhelye Békéscsabán van, s az ottani bíróságon jegyezték be a szervezetet, így a Békés Megyei Főügyészség az illetékes az ügyben. A vizsgálat azóta lezárult. Az eredményről Futó Sándor szóvivő tájékoztatta a Dehir.hu-t.
"A Békés Megyei Főügyészség vizsgálatot folytatott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységével kapcsolatosan. Az ügyészségi vizsgálat alapján a főügyészség megállapította, hogy az egyesület alkotmánysértően működik, tevékenysége és alapszabálya mások jogait és szabadságát sérti, veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat. A Békés Megyei Főügyészség ezért keresetet nyújtott be a Békés Megyei Bíróságra a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása érdekében" - olvasható a levélben. A szóvivő persze nem kérdezte meg Gyöngyöspata és más települések lakóit, vajon ezek a polgárőrök veszélyeztetik-e a közrendet és a köznyugalmat, vagy azok, akiktől megvédték a magyarokat, s akik ellen nem hajlandó fellépni a kétharmados fülkeforradalom...
A Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület között akkor mérgesedett el a viszony, amikor kiderült, hogy a Szebb Jövőért kétszáz polgárőre kéthetes demonstrációt tervez Hajdúhadházon, illetve amikor a Szebb Jövőért Egyesület tagja, a jobbikos országgyűlési képviselő, Rubi Gergely élesen bírálta a helyi polgárőröket. S mivel Rubi nem kért bocsánatot, Tóth Attila feljelentette a képviselőt. Rubi Gergely az üggyel kapcsolatban lemondott a mentelmi jogáról, így a bíróság elé kerülhet ez az ügy.
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület közleménye:
A Békés Megyei Főügyészség az alábbi sajtóközleményt adta ki:
Ig. 11/2011/8. szám
SAJTÓKÖZLEMÉNY
A Békés Megyei Főügyészség vizsgálatot folytatott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységével kapcsolatosan. Az ügyészségi vizsgálat alapján a főügyészség megállapította, hogy az egyesület alkotmánysértően működik, tevékenysége és alapszabálya mások jogait és szabadságát sérti, veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat. A Békés Megyei Főügyészség ezért keresetet nyújtott be a Békés Megyei Bíróságra a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása érdekében.
Gyula, 2011. augusztus hó 31. napján
Dr. Futó Sándor
főügyészségi ügyész
Egyesületünk állásfoglalása az ügyészség eljárásával szemben:
A független magyar ügyészség teljes mértékben megfelelni kíván a jelenlegi kormány belügyminiszterének előrevetített célkitűzésének, miszerint a kormány célja a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület felszámolása.
Mivel a sebtében hozott törvénymódosításokkal nem sikerült a rendre és a biztonságra történő törekvéseinket megakadályozni, ezért következett a törvényességi vizsgálódás.
A vizsgálat folyamán egyesületünk vezetőit is meghallgatták, a kért dokumentumok bemutatásra kerültek, és ezek alapján semmilyen súlyos hiányosság nem merült fel.
Továbbá átlátszónak és mesterkéltnek véljük az ügyészség azon megállapítását, hogy az alapszabályunk sérti mások jogait és szabadságát, mivel alapszabályunkat a Békés Megyei Bíróság megvizsgálta, és azt elfogadva került bejegyzésre a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Amennyiben ebben bármilyen hiányosság merült fel, akkor véleményünk szerint ezzel a Megyei Bíróság munkája került megítélésre.
Alapszabályunk a honlapunkon elérhető, ahol bárki megvizsgálhatja, hogy hol, milyen módon bántunk meg másokat, és melyek azok a pontok, amelyek alapján veszélyt jelentünk a közrendre.
Mindezek ismeretében egyesületünk az alapszabályban és a hatályos törvényeknek megfelelően végezte és végzi a munkáját, tehát semmilyen módon nem sértette meg mások jogait, szabadságát. Ellenben már közel ötven településen szervezte meg egyesületünk a helyi önvédelmi közösséget, és szorította ezzel kisebb vagy nagyobb mértékben háttérbe a helyi lakosság életét megkeserítő, bűnözői réteget.
A Békés Megyei Főügyészség még azzal sem törődött, hogy az ügyészségről szóló 72. évi V. törvényben foglalt alapelvek alapján az ügyészség feladata a törvényesség védelme, az alkotmányossági jogok biztosítása, a személyhez és adatvédelemhez fűződő jogok betartása.
Fentiek értelmében súlyosan etikátlannak tartjuk, hogy sajtóközleményből kell értesülnie az érintettnek, hogy ellene a bíróságon keresetet nyújtottak be, annak ellenére, hogy a korábbi vizsgálat alapján semmilyen súlyos hiányosság nem merült fel.
Tóth Tünde
Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület
Sajtószolgálat
Békéscsaba 2011. szeptember. 3.
(Kuruc.info - Dehir nyomán)
Kapcsolódó: