A rendőrök őrizetbe vettek négy embert, akik az utcán halálra vertek egy 48 éves férfit a Zala megyei Bánokszentgyörgyön – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel. A Zalai Hírlapnak az áldozat testvére azt mondta: egy tőlük ellopott kerékpár tolvajai voltak az elkövetők.

A kép jobb szélén Orsós Ferenc, középen Orsós István (kép: Zalai Hírlap)
Salamon Róbert rendőrségi szóvivő elmondta: a mentők tettek bejelentést csütörtökön késő este, hogy a település egyik utcájában „tettleg bántalmaztak” egy 48 éves helybeli férfit. A bántalmazott olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Nem sokkal a bejelentés után a rendőrök elfogtak egy 41 éves férfit és egy 17 éves fiút – mindketten bánokszentgyörgyi lakosok –, valamint egy 29 éves borsfai és egy 31 éves szepetneki férfit. Őrizetbe vették őket, és emberölés megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük büntetőeljárást.
Az MTI kérdésére a szóvivő azt mondta: a nyomozás érdekei miatt az előzményekről vagy az indítékról további adatokat egyelőre nem közölhet. A Zalai Hírlapnak az elhunyt testvére, Orsós Ferenc azt mondta: tudomása szerint egy kerékpár volt a gyilkosság oka. A lap online kiadásában megjelentek szerint azt mondta: a sógornője biciklijét állítólag ellopták a kocsma elől, a férje pedig nagyjából sejthette, kiknél kell keresnie. A későbbi áldozat el is indult érte, majd később a testvére azt hallotta, hogy a házánál „elkezdték ütni, ő megpróbált elmenekülni, de utánamentek és tovább verték addig, míg meg nem halt”.
A Zalai Hírlap cikke (a mi alcímeinkkel): Egy bicikli miatt történt a tragédia? Agyonvertek egy férfit
A föld már felszívta a kifolyt vért a Hegyalja utcában, ahol csütörtökön éjszaka agyonvertek egy férfit Bánokszentgyörgyön. Az ott élők szerint egy bicikli miatt következett be a tragédia.
Az elhunyt testvére, Orsós Ferenc értesítette lapunkat a történtekről még délelőtt.
- Jöjjenek ki, írják meg végre mi folyik itt, mert senki nem segít rajtunk. Most már tényleg nem lehet kibírni ezeket az áldatlan állapotokat, megölték a testvéremet - szólt a hang a telefonvonal másik végén.
A szomszéd faluban is volt gyilkosság
Első utunk a polgármesteri hivatalba vezetett, gondolván, ott tudnak az "állapotokról" és a történtekről is.
- Bánokszentgyörgyön mostanában ilyesmi még nem fordult elő. Úgy két évvel ezelőtt esett egy gyilkosság a szomszéd faluban, Várföldén, más hasonlóra nem emlékszem - tudtuk meg az érzékelhetően szegény településen Horváth Ferencné polgármestertől, aki kísérőnkül is szegődött az emberölés helyszínén, ahol túlnyomó többségben romák élnek. A bűncselekményt állítólag az egyik itteni családból, illetve annak baráti köréből követhették el.
Segélyosztáskor összejön a família
- Meglepett a hír, nem volt semmi komolyabb problémánk velük, csak a gyerekneveléssel, pontosabban az iskolába járással kapcsolatosan tapasztaltunk gondokat. A családfő eddig nálunk dolgozott közfoglalkoztatottként - árulta el a polgármester. - Mi több, kifejezetten jó munkaerő volt, tegnap is járt nálunk, élelmiszeradományt kapott a falu, és önként segített azt behordani. Én elképzelhetőnek tartom, hogy inkább a haverok, vagy a rokonság köréből tette valaki ezt a szörnyűséget, ugyanis segélyosztáskor össze szokott jönni a família, meg a haveri kör.
"Néha előfordulnak súrlódások"
Horváthné azt is hozzátette: amúgy békésen élnek egymás mellett a többségi társadalom tagjai és a romák, akik a 650 lelkes település lakóinak körülbelül a 15 százalékát teszik ki. Utóbbiak, illetve a szegényebbnek számító, lecsúszott emberek között viszont előfordulnak súrlódások.
Nem a kultúrház előtt volt a sógornő biciklije
Közben megérkeztünk az áldozat testvéréhez, Orsós Ferenchez, aki már háza kapujában várt minket.
- A gyerekeim jöttek éjjel, hogy megölték a Pétert - idézte fel a férfi a 3-án éjszaka történteket. - Úgy tudom, az egész egy bicikli miatt következett be. Állítólag a sógornőm kétkerekűjét ellopták a kocsma elől, a testvérem pedig nagyjából sejthette, kiknél kell keresnie. El is indult érte, pedig már koromsötét volt. Azt hallottam, hogy már itt, a háznál el kezdték ütni, ő megpróbált elmenekülni, de utána mentek és tovább verték addig, míg meg nem halt.
Az áldozatra a háztól körülbelül száz méterre találtak rá - pénteken délután még látszott 3 vértócsa ott, ahol a test feküdt. Jöttünkre közben megjelent a többi testvér is. Dőlt belőlük a panasz, elmondták, hogy az elkövetéssel gyanúsítottak családjával rendszeresen van problémájuk.
Mindig dáridó van segélyosztás után
- Hiába panaszkodtunk minden illetékesnél, a hivatalban, a rendőröknek, mindig csak azt a választ kaptam, hogy fel vannak jelentve - fakadt ki a harmadik testvér, Orsós István. - Itt minden hónapban ment a dáridó, amikor megjött a segély, éjjel-nappal hangosan bömbölt a magnó.
Orsós Ferenc is azt hangsúlyozta: úgy gondolja, nem történt volna meg a tragédia, ha az érintett családdal szemben nagyobb szigorral lépnek fel azok, akik ezt megtehetik. Több környékbeli cigány kisebbségi önkormányzattól is kértek segítséget, hiába. Úgy véli, az elutasítás oka az lehet, hogy ő korábban a helyi ckö elnöke volt és sokak szemében szálka.
- Azt akarjuk, hogy ezek után ne maradhassanak itt ezek az emberek - mondták az áldozat testvérei egybehangzóan.
Horváth Ferencné polgármester mindezek kapcsán jelezte: mindenki oda költözik, ahova akar, az önkormányzat ilyen ügyekben nem tehet semmit.
Szerettük volna megszólaltatni a sokat emlegetett család tagjait is, ám ott járttunkkor senki nem volt otthon.