A JMPoint Alapítvány most induló oktatási programja a zsidó kultúrát és hagyományokat ismerteti meg tanulóival a következő két tanév folyamán. A képzés 2008 szeptemberében indul – zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. Az utóbbiak számára azért teszik lehetővé - idővel majd kötelező lesz - hogy felelhessenek meg korunk követelményeinek, aki ugyanis nem elvakultan filoszemita, nem sok eséllyel érvényesülhet 2008 (még) Magyarországán. Az 5 hónapos szemeszterek az iskolai oktatással egy időben zajlanak.


Mi is próbáljuk bemutatni e csodás fajtát lehetőségeinkhez mérten

A tantárgyak havonta váltják egymást. Egy tantárgy négy oktatási csomagból áll, melyet heti rendszerességgel kap meg minden jelentkező az interneten keresztül. A ingyenes képzéshez bárki csatlakozhat kortól és képzettségtől függetlenül. http://www.jmpoint.hu/

2008/2009 őszi szemeszter
Szeptember: A zsidó hagyományok alapjai
Október: Ünnepek, szokások
November: A zsidó konyha
December: Zsidó nő
Január: Magyarországi zsidóság története
A képzés során mindenki nyomon tudja majd követni megszerzett tudásának szintjét. A szemesztereket egy átfogó teszt zárja. A szervezők – igény szerint – több alkalommal is lehetőséget biztosítanak, hogy a tanulók és az oktatók személyesen találkozhassanak, hogy ezáltal élővé váljon a képzés. "Meg akarjuk változtatni a zsidóságról kialakított képet" - mondja Kürti Csaba, az alapítvány igazgatója. "Az utóbbi évek Sziget Fesztiváljain több látogatónktól is hallottuk, hogy a zsidóság zárt, nem lehet tudni rólunk semmit".

A képzés jelenleg két éves, de a jövőben további tartalombővítésre kerülhet sor, hogy még gazdagabb tartalomból választhassanak a tanulni vágyók.
"Abban reménykedünk, hogy a további szemeszterekben is le tudjuk majd kötni a tanulók energiáit" - mondja Kürti Csaba. "A tantárgyak között szerepel a középkori zsidó történelem, a zsidó jog és a filozófia is. Emellett motiválni is szeretnénk a jelentkezőket. A legjobbak repülőjegyekkel és egyéb ajándékokkal gazdagodhatnak a szemeszterek során, majd a program végén oklevéllel fogjuk elismerni a hallgatók tudását".
(Origó nyomán)