Nyolcadik alkalommal töltötték meg a pozsonyi SNP teret tegnap a tisztességes "Szlovákiáért" tüntető polgárok, akik elégtelen osztályzatot adtak a kormányak a bizonyítványosztás előtt.
Négy hónappal Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese Martina Kušnírová ismeretlen tettes vagy tettesek általi nagymácsédi kivégzését követően ismét több ezer ember vonult tegnap utcára a fővárosban. A volt kormányfőt és a jelenlegi kormányt bíráló, valamint a Pozsonyban mezőgazdasági gépekkel demonstráló keleti farmereket támogató transzparensekkel felszerelkezett tiltakozó menet a kormányhivataltól indult, ahonnan a tüntetők békésen, rendőri kísérettel, átvonultak az SNP térre.
A demonstrálókhoz a mezőgazdaságban kialakult állapotok ellen tiltakozó farmerek is csatlakoztak három traktorral, és indulatos beszédekben fejezték ki nemtetszésüket a helyzetükkel és a "kormány tétlenségével" kapcsolatban. Egyúttal köszönetet mondtak a pozsonyiaknak a meleg fogadtatásért, amelyben részesítették őket.
A tisztességes "Szlovákiáért" zajló tüntetéssorozat szervezői azt hangoztatták, annak ellenére, hogy négy hónap telt el Kuciakék meggyilkolása óta, máig nem ismert a gyilkos és a megbízóinak a neve. "Ez helyett annyit tudunk, hogy a nyomozás első napja óta több helytelen intézkedés is történt az ügy kivizsgálása során" – áll a levelükben.
Tegnap volt éppen három hónapja, hogy megbízást kapott a Peter Pellegrini által vezetett új kormány. A szervezők szerint ez idő alatt semmi sem történt, ami elősegíthetné, hogy az emberek visszanyerjék az államhatalom iránti bizalmat, amelyhez egyáltalán nem járult hozzá Denisa Saková belügyminiszterré, valamint Robert Kaliňák exbelügyminiszter közeli munkatársának országos rendőrfőkapitánnyá történt kinevezése.
Szerintük naponta kerülnek elő újabb és újabb botrányok. "Számos vállalkozói tehetséggel megáldott politikus mutatványainak vagyunk tanúi, akik szélsőségesen alacsony áron vásárolnak és drágán adnak túl a megszerzett értékeken. Megtudtuk, nagyban zajlott az iratok megsemmisítése a belügyi trácánál. Az RTVS-nél kialakult helyzet pedig, amely újságírók távozásához vezetett, a közszolgálati médiumok feletti ellenőrzésért folyó küzdelem eredménye. Fel kell emelni a szavunkat ez ellen a törekvés ellen" – mondták a tüntetők.
(Bumm nyomán)