Kárpátalján, Gáton várandós lett egy 11 éves lány. Értesülések szerint egy 14 éves kijevi fiútól esett teherbe, írja a Kárpátinfo.net.
Zoom
Illusztráció
A Beregszászi Járási Ügyészség különösen súlyos bűncselekmény eltitkolásának ténye miatt indított büntetőeljárást (Ukrajna Büntető Törvénykönyve 396. cikkelyének 1. része). Az illetékes hatóságok jelenleg vizsgálják a Beregszászi Városi Tanács gyermekvédelmi tisztviselőinek és orvosoknak az esetleges érintettségét az ügyben.
A nyomozás szerint az elmúlt két hónapban a lány orvosi segítséget igényelt, a várandósságról tudók közül azonban senki sem értesítette a rendvédelmi szerveket, ellentétben a hatályos jogszabályokban foglaltakkal.
A rendőrök csupán a múlt héten indítottak nyomozást a kiskorú lány "megerőszakolása" ügyében (Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 152. cikkelyének 4. része), miután a sajtóban egy fiatal kárpátaljai lány terhességéről értesültek.
A büntetőeljárásban a bírósági tárgyalást megelőző nyomozást a Beregszászi Kerületi Rendőrség nyomozói folytatják.
Milyen erőszak, hiszen szereti...
A Podrobnosti.ua szerint a lány, ahelyett, hogy iskolába járt volna, a szüleivel ment Kijevbe, állítólag dolgozni. Amíg a szülei dolgozni voltak, a lány "teherbe esett". Szülei túl későn értesültek lányuk terhességéről, ugyanis ő már a terhesség 5. hónapjában volt.
A tizenegy éves Bianka a közelmúltban tért vissza a fővárosból szülőhazájába, Kárpátaljára, a gáti cigánytelepre. (És ez az, ami a libsi sajtó cikkeiből, lásd pl. a 24.hu-t - "valamiért" kimarad, ehelyett Kárpátalja megnevezésével azt sugallják, magyar a lány - a szerk.) Nagy családja van - szülei, nagymama, testvére, nővére és unokaöccse -, akik mind egy házban élnek, s egy hónap múlva bővül a családjuk.
Bianka lesz a legfiatalabb anya Ukrajnában.
Anyja, Rita azt mondja, először megdöbbent, később azonban "beletörődött".
Az elmúlt néhány évben a család Kijevben élt, a szülők pedig egy szeméttelepen dolgoztak. Bianka a fővárosban véletlenül találkozott egy tizennégy éves fiúval, a többit pedig nem nehéz kitalálni.
Október közepén a koraszülés veszélye miatt a lány a beregszászi kórházba került, állapotának stabilizálása érdekében. Az orvosok azt mondják, a terhesség lefolyása normális. A lány most otthon van a háziorvosa felügyelete alatt.
"Sok olyan eset van, amikor a roma gyerekek nem járnak iskolába, és idő előtt kezdik meg a felnőtt életet. Az iskolában a tanulók harmada roma, és csak a felük kapja meg majd az érettségit" - mondják a szakértők.
A Gáti Kovács Vilmos líceum igazgatója, Román Erika elmondta, hogy az osztályfőnökök állandó kiegészítő munkát végeznek a "roma" nemzetiségű gyerekekkel, családokat látogatnak, megelőző beszélgetéseket folytatnak a szülőkkel, de sajnos nagyon sok szülő megy el településükön kívülre pénzt keresni, és nem figyelnek a gyermekükre.
Az ilyen gyermekek gyakran korán szülnek. Az ungvári orvosok már jelentős tapasztalattal rendelkeznek a korai szülés terén.
Irina Packan, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Osztályának főszakértője elmondta:
Nálunk 14 éves korig évente stabilan 35-42,52 kismama szül. 15-17 éves korig nálunk még több szülés, a roma lakosságnál szokás, hogy ha a kismama nagyon fiatal, akkor gyámságot állapítanak meg felette.
Bianka még nem döntötte el, hol fog szülni. Az orvosok azt mondják, császármetszésre kell készülnie. A lánynak még nem alakult ki a medencecsontja.
A rendfenntartók pedig vizsgálatot indítottak az ügyben kiskorú megerőszakolása miatt. "Meg fogjuk állapítani, hogy ez pontosan mikor történt, és persze, hogy ki érintett ebben az ügyben, vagyis ki az apa. Természetesen, ha egy 11 éves lányról van szó, lesznek kérdések a szülőkhöz is" - mondta Hanna Dan, a Kárpátaljai Megyei Rendőrség szóvivője.
Ami Biankát illeti, a lány nem hibáztat senkit a terhességéért, s azt mondja, szereti a leendő gyermeke apját...
Frissítés: az Index is felfedezte a témát
Ahogy a 24, úgy ők is diszkréten "kifelejtették" a leglényegesebb információt. Az ugyanakkor szerepel a cikkükben, hogy az apa kijevi, mert az aztán sokat számít...