Interjút készített a Magyar Koalíció Pártja elnökével a SME című tót napilap. A riporter a nézők kérdései közül is felolvasott néhányat. Ez volt az egyik:

- Gondolja, hogy Magyarország igazságosan kiszabott határokat kapott Trianonban 1920-ban?


Csáky: Ez már egy történelmi kérdés. Több oldalról vizsgálhatjuk ezt. Természetesen voltak ott némi gondok, de ez most egy történelmi realitás. Mi most Szlovákia állampolgárai vagyunk. Érdekünk, hogy gazdagítsuk Szlovákiát. De az Ön első kérdése az volt, hogy Fico kétségbe vonta, hogy az SDKU-SMK-KDH hármas tudna együtt kormányozni. Az én válaszom az, hogy jobban tudna kormányozni, mint Robert Fico. Tehát engem most nem gyötör Trianon vagy valamilyen határ. Benne vagyunk a schengeni rendszerben, az EU-ban, a NATO-ban, tehát ez nem téma. A téma az, hogy az életminőség rohamosan csökken, téma a korrupció ebben az országban, téma a rossz kormányzás, téma a gazdasági széthullás, téma a magas munkanélküliség, téma a hiányzó munkahelyek, téma a rossz regionális politika, téma a bíróságok szétesése és folytathatnám. Tehát én azt gondolom, hogy minden tisztességes, művelt embert ezek a dolgok kellene hogy érdekeljenek.

(...)

Ami a szlovák-magyar történelmi összefüggéseket illeti, megjátszhatjuk magunkat, hogy abban az 1920-as évben élünk, mert ez akkor volt aláírva, de minek? Én kijelentettem, hogy ez számomra nem téma, mi ezzel nem foglalkozunk, mi a választásokra való felkészüléssel foglalkozunk, tisztességes programot készítünk és le akarjuk váltani Fico kormányát. Ez ésszerűbb, nem?“

(SME nyomán Kuruc.info)
Kapcsolódó: