Befolyásolhatja a június 12-i felvidéki parlamenti választások eredményét az, hogy néhány nappal előtte lesz a trianoni diktátum aláírásának 90. évfordulója. "A megemlékezések a szlovák nacionalista pártok és elsősorban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megerősödését eredményezhetik" – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn, mintegy azt sugallva, húzza be a nyakát minden magyar hazánk szétszakításának évfordulóján.
Az újság szerint az évfordulóra emlékművet készül állítani Révkomáromban a Te Ügyed Kör (T.Ü.Kör) Polgári Társulás. A faragott emlékoszlop egyházi telken, a református gyülekezet udvarán áll majd. Emellett több településen is lesznek megemlékezések. A Magyar Koalíciós Pártja (MKP) és a Híd megalkuvó vezetői egyetértettek abban, hogy "az évforduló komolyan befolyásolhatja a parlamenti választások eredményeit".
Az MKP elnöksége a héten foglalkozik ezzel a témával. „Szerintem ezeket az ünnepségeket, emlékműavatásokat június 13-ára kellene halasztani a választások miatt. Nem biztos, hogy nekünk kell hozzásegítenünk Ján Slotát ahhoz, hogy jobb eredményt érjen el” – vélte Csáky Pál, az MKP elnöke. (Figyeljük meg, hogy az elszakított területeken működő magyar pártok vezetői egy részénél sosem időszerű semmi. Az RMDSZ-nek pl. csak választás előtt időszerű az autonómia ügye, utána vagy azért nem, mert kormányon vannak, vagy azért, mert ellenzékben - a szerk.) Csáky szerint Slota kifejezetten készül a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára. „Trianon az egyik legszomorúbb történelmi esemény a magyarok számára, erről meg kell emlékezni” – mondta a lapnak Bugár Béla, az asszimiláns Híd párt elnöke. Ugyanakkor úgy vélte, a választások előtt nem emlékművek emelésével kellene foglalkozni. „Ez újabb muníciót biztosít a Szlovák Nemzeti Pártnak, de nemcsak annak, hanem gyakorlatilag minden szlovák pártnak. Ki is fogják használni” – riogatott a kollaboráns pártelnök.
A révkomáromi emlékoszlop felállításához szükséges összeget emlékgyűrűk eladásából teremti elő a T.Ü.Kör Polgári Társulás. A szükséges 4000 euróból eddig mintegy 3000 gyűlt össze. A közel öt méter magas faragott oszlop életfa-motívumokat tartalmaz, ám teteje csonka lesz, mintha villám sújtotta volna, hiányzik róla a záró motívum, a virágkehely. Törzsét a négy égtájat szimbolizáló négy alak öleli át, az egészet pedig acélabroncs fogja körbe. Készítője Smidt Róbert szőgyéni fafaragó.
A T.Ü.Kör egyértelművé tette, nem "provokálni" akar. Feszty Zsolt, a társulás elnöke azt mondta, nem a szlovákokat akarják provokálni az emlékmű-állítással. „Jó lenne, ha mindenki megértené: nem provokációnak szánjuk az emlékművet, nem irányul senki ellen. Hiszen a szlovákság számára valószínűleg örömünnep június 4-e” – mondta Feszty. Hozzátette: „Teljesen politikamentes megemlékezést tervezünk.”
Jelenleg az emlékoszlop-állítás engedélyeztetése folyik, a polgári társulásnak még meg kell szereznie a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal, valamint az önkormányzat beleegyezését is – írta az Új Szó.
(MTI nyomán)