A rendőrség ismételten megnyitotta egy már lezárt pedofil ügy aktáját Nagy-Britanniában. A négy esztendős Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz üdülőhelyén tűnt el 2007 májusában. (Miközben szülei barátaikkal vacsoráztak egy közeli vendéglőben.) A gyanú rövidesen a közelben tartózkodó 64 éves, pedofil bűncselekmények vádjával többször elítélt Raymond Hewlett nevű férfira terelődött.

Raymond Hewlett
Ő azonban tagadta, hogy bármi köze is lenne a kislány eltűnéséhez. Hewlett 2010-ben torokrákban meghalt. Az ügy aktáit azért porolta le most a rendőrség, mert a feltételezett elkövető annak idején többeknek is állította: cigányok keresték meg őt azzal a szándékkal, hogy gyermekeket akarnak venni. Erről beszélt is egy házaspárnak: a Nottinghamban lakó Alan és Cindy Thompsonnak. Miután a pár hazatért a portugáliai nyaralásról, tudta csak meg, hogy az a férfi, akivel több alkalommal is beszélgettek, egy többszörösen elítélt pedofil bűnöző. Hewlett állításuk szerint azt mondta nekik, nem hajlandó eladni a „cigány turistáknak” saját hat gyereke közül egyet sem, és eldicsekedett azzal, hogy családjával együtt „eredményes üzleti úton” volt Marokkóban. De hogy mit is adott el az észak-afrikai országban, azt nem részletezte. Ugyanakkor annak idején többen is értesítették a brit hatóságokat arról, hogy az eltűnt kislányhoz hasonló gyermeket láttak Marokkóban.

Madeleine McCann
Jelentkezett továbbá egy Peter Verran nevű férfi, aki állítólag találkozott a pedofil bűnözővel Marokkóban, 2007 júniusa és novembere között. Ő azt állítja, Hewlett azt mondta neki, hogy a cigányok gyermekeket vásárolnak, akiket azután pedofil köröknek adnak tovább jó pénzért. Ráadásul előkerült egy levél is, melyben Hewlett a fiának azt írja, nem vett részt a kislány elrablásában, azonban tudja, hogy a cigány bűnbandák „parancsára rabolták el”.

Kate és Gerry McCann
Hewlett korábban bevallotta, kétszer is látta a kislányt közvetlenül az eltűnése előtt. Ugyanakkor pénzt követelt azért, hogy felfedje, hol tartózkodott a bűncselekmény éjszakáján. A szülők azonban nem voltak hajlandók a kért kétezer fontot megfizetni.
A Scotland Yard szóvivője közölte, hogy nem kívánnak további részleteket nyilvánosságra hozni az üggyel kapcsolatban.
Perge Ottó - Daily Mail nyomán