A görög cigánytáborban talált Mariát "nevelőszülei" puszta üzleti befektetésnek tekintették a rendőrség szerint. Koldusként hozta haza a pénzt, 12 évesen pedig ki akarták házasítani. A "romák" között ugyanis főnyeremény lett volna egy szőke, kékszemű lány, így jó hozományt kaptak volna érte.
Zoom
Tizenkét éves korában férjhez akarták adni Mariát, a görög cigányoknál talált szőke, kékszemű kislányt – írja a The Daily Mail. A lap szerint a szép kislányért cserébe vaskos hozományt reméltek, mert nagy rá a kereslet. Mindezt a görög rendőrség közölte.
A 4-5 év körüli kislányt egy hete fedezték fel egy közép-görögországi, farszalai cigánytáborban, és a rendőrök hamar megállapították, erősen kilóg a sorból. DNS-vizsgálatok során ki is derült, nem rokona "szüleinek", a 40 éves Eleftéria Dimopulunak és a 39 éves Hrisztosz Szalisznak. A párt most gyermekrablással és okirathamisítással vádolják.
A kislányt valószínűleg nem szeretetből vették magukhoz, hanem befektetésként, hogy ha már felnevelik 12 éves koráig, majd jó pénzért kiházasíthassák. De a pénzt már korábban is hozta a családi kasszába, kéregetni küldték és táncoltatták (az alábbi videón is ő táncol). Természetesen állami támogatást is kaptak a neveléséért.
A szomszédok azt mondták a hatóságoknak, Mariát még csecsemőkorában vették meg egy bolgár pártól, körülbelül 295 ezer forintnyi euróért. A rendőrség most egy olyan szálat is vizsgál az ügyben, miszerint egy bolgár bűnbanda gyerekeket adott el jó pénzért görög pároknak. 2009-ben már lecsaptak egy ilyen bűnözői csoportra, akkor 11 tagot vettek őrizetbe. Most is hasonlóra lehet számítani, Szalisz ugyanis megadta a rendőröknek a bolgár összekötője telefonszámát és nevét.
Egy másik ügyben három embert vett őrizetbe a rendőrség Leszbosz szigetén, mert a gyanú szerint elraboltak egy kéthónapos babát. Görögországban ezek miatt az ügyek miatt egyre több kritika éri az anyakönyvezési rendszert. Ahogy Larissza városának polgármestere megfogalmazta: "Ki tudja, hány hasonló eset létezik? Sose tudhatjuk meg".
Kikérdeztek egy bulgáriai asszonyt
Kikérdezett a rendőrség egy "roma asszonyt" csütörtökön Bulgáriában azzal kapcsolatban, hogy ő lehet-e annak a szőke, feltűnően világos bőrű kislánynak az édesanyja, akit egy görögországi cigánytelepen találtak.
A nyomok a Bulgária középső részén fekvő Nikolaevo nevű településre, a 38 éves Szasa Rusevához vezettek. A bolgár televíziónak adott interjújában Ruseva azt mondta, hogy "sok évvel ezelőtt" kislánya született, amikor Görögországban dolgozott, de nem volt elég pénze, hogy hazavigye. Az asszonynak nyolc gyereke van.
"Haza akartam menni és vinni magammal a lányt, de közben született még két gyerekem, és így ez nem sikerült" – mondta Ruseva, hozzátéve, hogy nem pénzért adta el gyermekét.
A rendőrök állítólag megkérdezték, hogy abban az esetben, ha a DNS-vizsgálat igazolja a feltételezést, az asszony hajlandó lenne-e magához venni Mariát, azonban azt nem tudni, hogy az asszony mit válaszolt.
A bolgár rendőrség nem kommentálta a történteket.
(The Daily Mail - Velvet - MTI nyomán)
Frissítés: A bolgár hatóságok szerint egy bulgáriai cigány asszony az édesanyja a szőke kislánynak
A DNS-teszt igazolta, hogy egy bolgár cigány asszony az édesanyja annak a szőke kislánynak, akit egy görögországi cigánytáborban találtak múlt héten – jelentették be pénteken a bolgár hatóságok.
A Maria névre hallgató öt-hat éves kislányra múlt szerdán bukkantak egy cigánytáborban a közép-görögországi Falsala közelében. A hatóságok a DNS-minták összevetésével azonnal kizárták, hogy Maria rokonságban állna azzal a párral, amellyel a táborban együtt élt.
A 39 éves férfi és a 40 éves nő ellentmondásokba keveredett azzal kapcsolatban, hogyan került hozzájuk a gyermek. Ügyvédjük szerint a kis Maria Görögországban született egy külföldi édesanya gyermekeként, és a cigány házaspár törvénytelenül adoptálta őt. A görög rendőrség gyermekrablással, illetve gyermekkereskedelemmel gyanúsítja a cigányokat.
(HVG nyomán)
2. frissítés: A német Bild magazin képei a kislány állítólagos igazi családjáról
Zoom

Zoom
Zoom
Zoom