Újabb történelmi mélypontra süllyedt szerdán az ukrán hrivnya hivatalos árfolyama az amerikai dollárhoz, az euróhoz és a rubelhez képest is.
A bankközi devizakereskedés zárása után a jegybank 13,89 hrivnyában állapította meg egy dollár ellenértékét, így 1,68 százalékkal gyengítette az ukrán nemzeti valutát. Kedden is rekordalacsonyan, 13,65 hrivnyán állt az árfolyam. Tavaly november 21-én, a kijevi tüntetések kirobbanása előtt majdnem kétszer ennyit ért az ukrán fizetőeszköz, akkor 7,5 hrivnyán állt a dollár. Kedden 3,78 hrivnya ért 10 rubelt, a kurzus szerdán 3,84-re emelkedett. A hrivnya/euró árfolyam a keddi 18,03-ról 18,32-re ugrott szerdán.
Az utcai valutaváltóknál azonban már több mint 14 hrivnyát kellett adni szerdán az amerikai dollárért: a vételi árfolyam 13,20-13,96, míg az eladási 14,2-14,5 hrivnyás tartományban mozgott.
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormány szerdai ülésén megismételte, hogy a gazdaság nem bírja el a 12 hrivnyánál erősebb dollárárfolyamot. Kijevben arra számítanak, hogy a Nemzetközi Valutaalap hitelének újabb részlete - amelynek folyósításáról pénteken dönt a nemzetközi pénzintézet igazgatósága - segíthet az ukrán valutapiacon kialakult helyzet stabilizálásában.
Mindazonáltal a jegybank még nem interveniált a piacon az árfolyam erősítésének érdekében. A hivatalos árfolyam április 10-én törte át először a 12 hrivnya/1 dollár szintet, április 14-én 12,97 hrivnyára süllyedt a kurzus, majd hirtelen erősödött és visszatért a 12 hrivnyás "határ" alá az árfolyam. Másodjára július 30-án lépte át a kormány és a jegybank által még elfogadhatónak tartott küszöböt az árfolyam, s csak egy napra - augusztus 1-jén - sikerült 12 hrivnya alá visszatuszkolni. Augusztus 12-én újabb lélektani határ dőlt meg a 13 hrivnya/1 dolláros szint elérésével, e szint alá csak egyszer, augusztus 19-én nézett be a hrivnya, azóta folyamatosan gyengül, az utóbbi négy nap alatt majdnem 80 kopijkával.
A pénzügyminisztérium 12 hrivnya/1 dolláros középárfolyammal számol az idei évre. A jegybank elnöke szerint a 11,5-11,9 hrivnya/dolláros szint jelenti az egyensúlyt, és az árfolyam esése a kelet-ukrajnai háború miatti pánikreakció következménye.
(MTI)