A nyugati politikai elit, a „fősodratú” média és a nyugati emberjogi szervezetek cinkos hallgatása mellett zajlik a szaúd-arábiai rezsim agressziója Jemenben. Rijad katonai fellépése nemzetközi jogi szempontból is teljesen törvénytelen, hiszen arra az ENSZ nem adott felhatalmazást. Mivel azonban Szaúd-Arábia Izrael és az USA érdekében háborúskodik, az egész nyugati világ szemet huny a vérontás fölött.
Zoom
A szaúdi légicsapások következménye
Szaúd-Arábia március 26-án indította meg katonai agresszióját a szomszédos Jemenben. Rijad és a mögötte álló USA célja az, hogy visszaállítsák a szaúdi-amerikai érdekeket kiszolgáló, elűzött elnök, Abed Rabbo Mansour Hadi uralmát, és végzetesen meggyengítsék a nyugati feltételezések szerint Irán támogatását élvező síita huszi fegyveres csoportokat.
Április 21-én a szaúdi vezetés bejelentette, hogy a Jemenben zajló katonai hadművelet első fázisa véget ért. Ekkor az áldozatok száma már elérte az ezer főt, akik között polgári személyek is jelentős számban voltak. A főváros mellett az ország más területeire is kiterjedő légicsapások azonban április 21. óta is tovább folytatódtak.
Pénteken a szaúdi légierő újabb légicsapást mért a jemeni főváros, Szanaa ellen. A barbár akció legalább harminc civil halálos áldozatot követelt. A halottak között kilenc nő és két gyermek is van. Jemeni hivatalos források szerint a szaúdi harci gépek célpontja a főváros Sawan elnevezésű lakóövezete volt.
Zoom
Egy alagútban húzza meg magát a jemeni család - házukat a szaúdi légicsapások rombolták le
A pénteki nap folyamán a szaúdiak bombatámadásokat hajtottak végre Aden, Hajjah, Márib, Jawf, Saada, Amran és Hudaydah tartományok területén is. A halottak és sérültek pontos száma egyelőre még nem ismeretes.
Mindeközben a két ország határán összecsapások zajlottak le a szaúdi hadsereg egységei és a huszi Anszarullah mozgalom fegyveresei között. A harcok során három szaúdi határőr életét vesztette – közölte a rijadi kormány illetékese.
Zoom
Vitalij Csurkin Oroszország ENSZ-nagykövete
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén Oroszország azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket. Washington azonban nem támogatta Moszkva álláspontját. Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete értetlenségét hangoztatta az USA elutasító magatartása kapcsán, egyúttal éles szavakkal ítélte el Washingtont a Jemen elleni szaúdi agresszió támogatása miatt. „Az USA vezetőinek a humanitárius következményekért is vállalniuk kell a felelősséget” – hangoztatta az orosz ENSZ-képviselet irányítója, hozzátéve, hogy Rijad semmiféle érdeklődést nem mutat a konfliktus békés, tárgyalásos úton történő rendezése iránt.
Perge Ottó - PressTV nyomán
Kapcsolódó: