Fegyveres támadás ért két népszerű vízparti üdülőkomplexumot Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza városban pénteken, legalább huszonheten meghaltak, köztük külföldiek is - közölte a tuniszi belügyminisztérium.
Biztonsági források arról számoltak be, hogy egy Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverkezett támadóval tűzpárbajban végeztek a helyszínen. Az egyelőre nem világos, hogy voltak-e tettestársai.
Az egyik érintett hotel az Imperial Marhaba volt. Arról nem érkeztek hírek, hogy melyik a másik megtámadott szálloda. Egy szemtanú szerint lövöldözés zaja és robbanások hallatszottak a strandról, a fürdőzők ezt hallva menekülni kezdtek, és bezárkóztak szállodai szobáikba. Gary Pine brit turista az AP hírügynökségnek azt mondta, a fia látta, hogy valakit lelőttek a tengerparton.
Szúsza városában találhatók az észak-afrikai ország legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyei, amelyeket rengeteg külföldi turista, köztük sok európai látogat.
A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett, 20 halálos áldozatot követelő iszlamista terrortámadás óta a tunéziai biztonsági szolgálatok magas fokú készültségben vannak.
Öngyilkos merényletet követtek el egy kuvaiti mecset ellen
Öngyilkos merényletet követtek el a kuvaitvárosi asz-Szádik mecset ellen a pénteki ima idején. Legalább négy ember meghalt, nyolc másik súlyosan megsebesült - közölte a város kormányzója.
A mentőszolgálatok 13 halálos áldozatról számoltak be, ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg.
A kuvaiti főváros egyik forgalmas negyedében álló mecsetbe a közel-keleti ország síita vallású kisebbsége jár. Egy szemtanú elmondása szerint a támadás idején mintegy kétezer hívő tartózkodott a mecsetben. A pénteki imákat a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a szokásosnál is többen látogatják.
A támadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára egy közleményben. A szélsőségesek szerint a támadó több tucatnyi síitát gyilkolt meg a szervezet szolgálatában.
Az Iszlám Állam az elmúlt hetekben a szomszédos Szaúd-Arábiában is hajtott végre robbantásos merényleteket síita mecsetekben.
(MTI)