Nem teljesen elégedett a német igazságügyi miniszter azzal a megállapodással, amit internetes cégekkel kötöttek az "idegengyűlölő", "rasszista" kommentekkel kapcsolatban. Annyi biztos, hogy a munkacsoportban részt vevő internetes cégek 24 óra alatt megvizsgálják a jövőben az ilyen tartalmú és jelentett hozzászólásokat és szükség esetén el is távolítják őket.
A németországi igazságügyi miniszter, Heiko Maas még augusztusban kritizálta a Facebook közösségi oldalt, mert meglátása szerint Zuckerbergék túl nagyvonalúan bánnak a "szélsőséges kommentekkel". Arra szólította fel a Facebookot, hogy a "menekültellenes, rasszista" hozzászólásokat töröljék.
Zoom
Heiko Maas izraeli kollégájával
Szeptember közepén le is ült a Facebook képviselőivel, és megállapodtak abban, hogy egy munkacsoportot alakítanak az interneten való gyűlöletkeltés ellen, amit a cég pénzügyileg támogatni. A Facebook ezen kívül egyezséget között az FSM nevű szervezettel (Multimédia Szolgáltatók Önkéntes Önszabályozása) is.
A munkacsoport munkájának eredményeit kedden ismertette az SPD-tag Maas. A Spiegel Online megszerezte az erről szóló dokumentumot, amiből az derül ki, hogy a miniszter sok korábbi követeléséből nem esik szó benne, csak általánosságokat fogalmaztak meg, mint hogy a munkacsoportban résztvevő cégek célja, hogy a Facebookon, Twitteren, Google-on jelentett "rasszista" hozzászólásokat gyorsabban és alaposabban vizsgálják meg, a véleményszabadságot szem előtt tartva.
Zoom
Angi is szólt már az új európaiak védelmében
A Zeit.de azt írta: a megegyezés szerint a "tiltott tartalmakat" 24 órán belül vizsgálják meg, és ha úgy találják, le is vehetik az oldalakról.
A miniszter nem elégedett teljesen a megállapodással, inkább egyfajta kezdetként tekint arra, de nem tartja igazán eredményesnek az egyezményt.
A munkacsoport tagjai a Facebook mellett a YouTube-tulajdonos Google, a Twitter, az FSM és a Jugendschutz.net, valamint az eco és egy antifasiszta gittegylet voltak.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: