Április 16-án látogat a nemzetközi menekültválságtól szorongatott, görögországi Leszbosz szigetére Ferenc pápa - közölte csütörtökön a Vatikán. A tájékoztatás szerint a látogatás célja támogatást nyújtani a "menekültek" ügyének és felhívni a figyelmet a migránsválság legégetőbb problémáira Európában.

A látogatást kedden jelentették be, de akkor még nem volt bizonyos az út időpontja. Egy magát megnevezni nem kívánó görög kormányzati forrás akkor azt mondta, hogy a pápához csatlakozik I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka is.
Ferenc pápa gyakran emeli fel szavát az illegális bevándorlók mellett, sürgetve Európát és a világ más országait, hogy tárják ki a kapukat az "üldözöttek és nélkülözők" előtt. Felszólította egyben a katolikus plébániákat Európa-szerte, hogy fogadjanak be "menekült" családokat.
Pápává választását követően, 2013-ban Ferenc első útja az olaszországi Lampedusa szigetére vezetett, amelyre, akárcsak Leszboszra, bevándorlók százezrei érkeztek.
Korábban írtuk: Görögországi migránssimogatásra készül a pápa
Federico Lombardi vatikáni szóvivő kedden megerősítette, hogy Ferenc pápa a közeljövőben Görögországba látogathat.
Egyelőre nincs egyértelmű döntés a katolikus egyházfő útjáról, ahogy nincs pontos útiterv sem. "Ugyanakkor nem tagadom, hogy kapcsolatban vagyunk a görög hatóságokkal egy lehetséges látogatás miatt" – írta a szóvivő az AP amerikai hírügynökségnek.
A Dogma nevű görög egyházi weboldal kedden jelentette, hogy Ferenc pápa a következő héten I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával és Ieronimosz athéni érsekkel együtt szeretné felkeresni a leszboszi migránsokat.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: