Szaúd-Arábia és Egyiptom megállapodott abban, hogy hidat építenek a két ország között a Vörös-tengeren át – jelentette be pénteken a hivatalos látogatáson Kairóban tartózkodó Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó.
"Megállapodtam a testvéremmel, (Abdel-Fattáh esz-Szíszi) elnök úrral egy híd építéséről a két ország között. Ez történelmi döntés, minőségi ugrást jelent, és példátlan magasságba fogja lendíteni a két földrész közötti kereskedelmi forgalmat" – mondta a király a két politikus közös, a televízióban közvetített sajtótájékoztatóján. A kérdésről azután nyilatkozott, hogy tárgyalást folytatott a gazdasági és katonai együttműködés erősítéséről az egyiptomi államfővel.
Rijád a 2013-ban hatalomra került Szíszi egyik legfőbb támogatója, dollármilliárdokkal segítette ki a csődközelbe jutott egyiptomi gazdaságot.
Szíszi azt jelentette be, hogy a hidat a szaúdi uralkodóról fogják elnevezni. Azt egyikük sem mondta meg, hogy hol építik fel és mikor lesz kész.
A látogatás alkalmával a felek 17 együttműködési megállapodást és jegyzőkönyvet írtak alá. A szaúdi uralkodó először jár Kairóban azóta, hogy 2015 januárjában trónra lépett.
A kíséretében lévő egyik üzletember egy háttérbeszélgetésen elárulta, hogy a sivatagi királyság az eddig folyósított "szabad pénz" helyett befektetések és visszafizetendő kölcsönök formájában fogja támogatni Egyiptomot. Ez stratégiaváltás, a befektetésekhez való visszatérés fontos Szaúd-Arábia számára, amely diverzifikálni akarja a bevételei forrását – mondta.
(MTI)