Egyiptomon keresztül induló új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban - írtta csütörtökön a Die Welt című német lap.
A lap szerint az EU-ban nagy az aggodalom amiatt, hogy Egyiptom az EU felé igyekvő menekültek egyik legnagyobb tranzitországává válhat. "Konkrét jelek mutatják, hogy erősödik a migráció Egyiptom felől" - mondta a Die Weltnek egy név nélkül nyilatkozó vezető uniós diplomata.
Az átrendeződés miatt több tagország - köztük Olaszország és Franciaország - sürgeti, hogy terjesszék ki Egyiptom és Kréta felé az EU Sophia elnevezésű tengeri küldetésének műveleti területét.
Azonban a tervet a múlt héten a tagállamok brüsszeli nagyköveteiből álló Politikai és Biztonsági Bizottság (PBB) értekezletén Görögország vétója miatt elvetették, így az ügy nem kerülhetett a külügyminiszterek hétfői tanácskozásának napirendjére.
Az athéni kormány azért vétózta meg a líbiai embercsempészet felszámolására szolgáló Sophia misszió műveleti területének kiterjesztését célzó kezdeményezést, mert úgy véli, hogy az uniós hajók megjelenése révén valóban áthelyeződhet Egyiptomra a menekültek áramlásának súlypontja, és ennek következtében Krétán ki kellene alakítani egy nagy meneküttábort, ami visszavetheti a turizmust és ronthatja a közhangulatot a szigeten.
Az sem egészen biztos, hogy az EU-nak van-e elég kapacitása arra, hogy az egyiptomi vizekre és akár a helyi kikötőkre is kiterjessze az embercsempész hálózatok elleni küzdelmet.
A Die Welt szerint a kairói vezetés informálisan fenntartásokat jelzett az elképzelésnek az egyiptomi kikötőkre vonatkozó részével szemben, mert attól tart, hogy az uniós művelet miatt sérülhet az ország szuverenitása.
Azonban magas beosztású uniós diplomaták a lapnak nyilatkozva hangoztatták, hogy nem vetették el véglegesen a Sophia művelet kiterjesztésének tervét Egyiptom és Kréta felé.
(MTI)