Az Iszlám Állam és más iszlamista terrorszervezetek ellen Szíriában fellépő nyugati koalíció vezető ereje, az amerikai légierő ma délután csapást mért Dir ez-Zor szíriai város közelében Bassár el-Ászád elnök kormánycsapataira. Szíriából érkező jelentések szerint a dzsihádista terroristák ellen harcoló szíriai kormánykatonák közül legalább nyolcvanan életüket vesztették, több tucat katona súlyosan megsebesült – írja a Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Amerikai F-16-os harci repülő (fotó: AP)
Az amerikai hadsereg még nem ismerte el, hogy a légiereje mért csapást Bassár el-Ászád katonáira. Az orosz védelmi minisztérium is megszólalt az ügyben, hangsúlyozván, hogy Moszkvában 62 szíriai katona haláláról, és mintegy száz sebesültről tudnak. Az oroszok szerint a gyilkos támadást az Irak felől Szíria fölé érkező amerikai F-16-os és A-10 harci repülők hajtották végre helyi idő szerint délután öt óra körül. Moszkvában hangsúlyozzák: ha a gyilkos támadásra tévedésből került sor, az annak a következménye, hogy Washington nem hajlandó együttműködni Moszkvával a terroristák elleni katonai fellépés terén.
J. K. - Kuruc.info
Frissítés: Bevallottan Deir al-Zornál bombáztak az amerikaiak
Az Egyesült Államok közzétette, hogy hol mért légi csapást szombaton az Iszlám Államra. Eszerint a terrorszervezet öt ellátási útvonalát bombázta Deir al-Zornál.
A városnak csak néhány része és a repülőtere van a szíriai kormányerők kezén.
2. frissítés: Az amerikaiak sajnálják, de az oroszokat szidják
Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szombaton este az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén New Yorkban vizsgálatot ígért az állítólag szíriai kormányerőket ért légicsapásért, és ostorozta Oroszországot, illetve a damaszkuszi rezsimet is.
Samantha Power a BT szombat este tartott, Oroszország kérésére összehívott rendkívüli tanácskozásán fejezte ki az amerikai kormány "sajnálatát" arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy valóban a szíriai kormányhadsereg állásaira mértek légi csapást az amerikaiak vezette koalíciós erők a Deir-ez-Zór melletti repülőtéren.
Damaszkusz és Moszkva állítása szerint a koalíció gépei a szíriai hadsereg állásait támadták, és megöltek 62 embert, több mint százat pedig megsebesítettek, emellett megsemmisült húsz haditechnikai eszköz, köztük három harckocsi, három gyalogsági jármű, négy aknavető és egy tüzérségi löveg.
Az amerikai ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Washington csak akkor szerzett tudomást a történtekről, amikor Oroszország tájékoztatta arról, hogy - Power nagykövet megfogalmazásában: "lehetséges, hogy a szír kormány katonai állásait támadtuk". A nagykövet bejelentette: vizsgálatot indítottak az ügyben, és ha beigazolódik, hogy valóban szír állásokra mértek légicsapásokat, akkor az amerikai kormány ki fogja mondani, hogy "ez nem állt szándékában".
"Természetesen sajnáljuk az ártatlan életek elvesztését" - tette hozzá az amerikai diplomata.
A nagykövet ezután "meglepő mutatványnak" nevezte a szombati orosz tiltakozást, s úgy fogalmazott: "ez még orosz mércével mérve is egyedülállóan cinikus és képmutató volt". Majd úgy folytatta, hogy az Egyesült Államok szerint "az Aszad-rezsim 2011 óta szándékosan, rémisztő és előre kiszámítható gyakorisággal támadott civil célpontokat". Állítása szerint a szíriai kormányerők civilek lakta térségeket vettek ostrom alá, megakadályozták életmentő segélyek eljuttatását éhező és beteg polgári lakosokhoz, a segélyszállítmányokat pedig elvették és "zsebre tették".
Samantha Power megismételte azt a korábbi vádat is, miszerint a szír kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be, a kormány tízezreket kínoz meg a börtönökben, s aprólékosan fel is jegyezteti a kínzásokat. Az amerikai nagykövet nehezményezte, hogy Oroszország mindezek ellen eddig soha nem tiltakozott, nem követelt vizsgálatot és "soha nem hívott össze szombat éjjelre sürgős konzultációt az ENSZ Biztonsági Tanácsában".
Az orosz nagykövet, Vitalij Csurkin a BT ülésén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok két kötelezettségét is megsértette: az ellenségeskedések megszüntetése ügyében még februárban nyélbe ütött megállapodást, és megszegte a szíriai kormánynak két évvel ezelőtt, a légi csapások megindításakor tett ígéretét is. Csurkin emlékeztetett rá: Washington megígérte Damaszkusznak, hogy a kormány fegyveres erejének hadállásait nem támadja.
Az orosz diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Palmüra városát támadta és be is vette, akkor az Egyesült Államok nem sietett a szír kormány segítségére. Csurkin figyelemre méltó ténynek nevezte, hogy két nappal az előtt mértek légi csapást a szír kormányerőkre, hogy életbe lépne az orosz-amerikai megállapodás.
Power és Csurkin nem hallgatta meg egymás beszédeit. Először az amerikai diplomata vonult ki az ülésteremből az orosz ENSZ-nagykövet felszólalásakor, hogy tájékoztassa az újságírókat, majd ezek után Csurkin sem volt kíváncsi Power mondandójára. Csurkin példátlannak nevezte az amerikai ENSZ-nagykövet viselkedését a BT rendkívüli ülésén.
3. frissítés: Moszkva: tanulja meg az amerikai ENSZ-nagykövet, mi a szégyen!
Az orosz külügyi tárca szóvivője azt javasolta vasárnap az amerikai ENSZ-nagykövetnek, hogy utazzon el vele Szíriába, és ott ismerkedjen meg a szégyen fogalmával.
A két ország diplomatái között azt követően alakult ki éles szópárbaj, hogy az amerikai légierő a szíriai kormányhadsereg állásaira mért légicsapást Deir-ez-Zórnál. Az orosz állásfoglalás szerint a történteket súlyosbítja, hogy a szíriai csapatok kifejezetten az Iszlám Állam (IÁ) terroristáival harcoltak, nem pedig a Washingtonhoz igazodó, úgynevezett “mérsékelt ellenzékkel”.
A kelet-szíriai Deir ez-Zórnál állomásozó kormányerők elleni csapásokat tévedésből végrehajtó repülőgépek között ausztrál is volt. A koalíció - közlése szerint - az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet akarta célba venni, és a művelet elindítása után nem sokkal orosz tisztségviselőktől értesült arról, hogy valószínűleg a szíriai hadsereg állásait bombázza.
Az ausztrál védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy teljesen együttműködik a koalícióval a történtek kivizsgálásában. A szíriai kormányhadsereg közleményében “veszélyes és leplezetlen agressziónak” nevezte az amerikai támadást, amelyet az IÁ kihasznál arra, hogy ellenőrzése alá vonja a város melletti Dzsebel-Szarda hegyen lévő védvonalat.
“Bár Szíria továbbra is egy változékony és összetett műveleti környezet, Ausztrália soha nem venne szándékosan célba ismert szíriai katonai egységet és soha nem támogatná aktívan az Iszlám Államot” – olvasható a tárca közleményében.
Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a több mint 60 halálos áldozattal járó incidens kivizsgálását ígérte a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén, és kormánya “sajnálatát” fejezte ki arra az esetre, ha bebizonyosodna, hogy valóban szíriai állásokra mértek légi csapást a koalíciós erők. Power egyúttal kijelentette, hogy Oroszországnak szégyellenie kellene magát az olyan kijelentésekért, amelyek szerint az Egyesült Államok az IÁ-t védelmezi.
Rámutatott, hogy a szervezet terroristái amerikai állampolgárokat fejeztek le, és Washington egy 67 országból álló koalíciót kovácsolt össze az IÁ legyőzésére.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Facebookon reagált Power szavaira, és azt javasolta neki, hogy utazzon el vele Szíriába és beszéljen az ottani emberekkel, hogy megtanulja a “szégyen” szó jelentését.
“Azokkal az emberekkel (beszéljen), akik még mindig ott élnek annak ellenére, hogy az országukkal immár csaknem hat éve véres kísérlet folyik, Washington aktív részvételével” – hangoztatta Zaharova, aki egy fotót is csatolt a posztjához, amely Ronald Reagan egykori amerikai elnököt ábrázolja, amint éppen mudzsahidokat (a szovjet megszállás ellen amerikai támogatással fellázadt afgán harcosokat) fogad a Fehér Házban.
Ezzel feltehetően azt kívánta illusztrálni, hogy Washington nem mindig zárkózott el az iszlamistákkal való együttműködéstől.
(MTI nyomán)