Oroszország felelős annak az utasszállító gépnek a lelövéséért, amelyet Ukrajna oroszbarát területe felett lőttek le 2014 júliusában. A maláj légitársaság gépén utazó 298 civil mindegyike életét vesztette.
Zoom
A Hollandia által vezetett vizsgálóbizottság a következőket állapította meg a Guardian cikke szerint:
  • A gépet egy orosz gyártmányú Buk rakéta semmisítette meg.
  • A rakétát az oroszbarát területről, Snyizne városka közeléből lőtték ki.
  • A rakétarendszer az oroszországi Kurszknál állomásozó 53. légvédelmi osztagé volt. 2014 júliusában csempészték át az orosz-ukrán határon, hogy a szemtanúk szerint Donyeckben bukkanjon fel. A rakéta július 17-én érkezett Snyiznéhez.
  • A feltételezések szerint a gépet véletlenül lőtték le, mert ukrán katonai szállítógépnek nézték.
  • A rakétarendszert másnap csempészték vissza Oroszországba.
A vizsgálat megállapításai amerikai műholdas megfigyeléseken és helyszíni beszámolókon alapulnak. A vizsgálatot végző Van de Roer a Guradiannek elmondta, hogy egyelőre nem tudták megállapítani, konkrétan ki nyomta meg a kilövőgombot. Az angol online nyomozócsoport egy húszas listát állított össze: ezen az 53. légvédelmi osztag 20 orosz katonájának neve szerepel.
Zoom
Oroszország hevesen tagadta a megállapításokat, és közzétett egy olyan műholdas felvételt, amely szerint ukrán területről lőtték ki a rakétát.
Roer annak a félelmének adott hangot, hogy az ügy végére a holland fél bürokratikus hozzáállása, és az oroszok elzárkózása miatt soha nem tesznek majd pontot. Annak ellenére sem, hogy a jelentésben olyan lázadói telefonbeszélgetések is szerepelnek, amelyek a Buk rakéták érkezéséről, snyiznei elhelyezésükről szólnak, és megemlítik a 17-i nap "zavarait" is.
(Index)