Szerb polgármestere lesz a boszniai Srebrenicának, a két hete tartó bizonytalanságnak hétfőn a bosznia-hercegovinai központi választási bizottság (CIK) vetett véget, közölve az október 2-i helyhatósági választások végleges eredményét.
A hivatalos és végleges eredmények szerint a szerb pártok közös jelöltje, Mladen Grujicic a voksok 54,38 százalékát szerezte meg a kelet-boszniai városban, míg az eddigi polgármesternek, a bosnyák Camil Durakovicnak a szavazatok 45,45 százaléka jutott. Desnica Radojevicra, az egyetlen független jelöltre összesen 15-en adták voksukat, ami az összes szavazat 0,17 százaléka volt.
A szerb jelölt előnyét már az előzetes eredmények is jelezték, és ez heves vitát váltott ki a délszláv háború legbrutálisabb vérontásáról ismert városban. Több bosnyák szervezet is bejelentette, hogy a választások megismétlését követeli, ám a kérelmeket a választási bizottság elutasította.
Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták, és – a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett – mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.
A bosnyákok most attól félnek, hogy egy szerb polgármester mellett nem lehetne tisztességes módon megemlékezni minden évben az áldozatokról. Mladen Grujicic azonban már a választási kampány során is azt hangsúlyozta: a megemlékezést továbbra is ugyanolyan tisztelettel szervezi meg a város, mint eddig.
(MTI)